eur:
398.95
usd:
363.75
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Nem a laborvizsgálat a fontos, hanem a gyógyszer

A HIV-fertőzöttek kezeléséhez nem feltétlenül szükséges a rendszeres laboratóriumi kontroll - derült ki egy brit vizsgálatból, amelynek során a páciensek túlélési esélyeit vizsgálták számítógépes szimuláció segítségével.

A vizsgálat szerint, alig valamivel jobbak a mutatók azon HIV-fertőzöttek esetében, akiknél rendszeresen ellenőrzik a kezelés hatékonyságát, mint azoknál, akiknél nem.

A kutatás eredményeit a The Lancet című orvosi hetilap legújabb számában publikálták, s a szerzők reményei szerint a vizsgálat megváltoztathatja az afrikai és ázsiai AIDS-betegek kezelésének módját.

Andrew Phillips, a londoni University College Medical School kutatója és munkatársai számítógépen modellezték a HIV-fertőzés előrehaladását, majd 20 éves időtartamra kiszámították a páciensek túlélési esélyeit.

Mint kiderült, a rendszeres laboratóriumi vizsgálatokon részt vett betegek 83 százaléka ötéves túlélésre számíthatott. Azoknál, akiknél nem ellenőrizték a kezelés hatékonyságát 82 százalékos volt az 5 éven túli túlélési ráta. Húsz év múlva az ellenőrzött "páciensek" közül 67 százalék volt "életben", azok között viszont, akik nem végeztek laboratóriumi tesztet, 64 százalék.

A különbség elhanyagolható, és megcáfolja azt az elméletet, hogy a víruselleni kezelést rendszeres laboratóriumi vizsgálatokkal kell párosítani, ellenkező esetben nem ellenőrizhető a terápia hatékonysága, s a gyógyszerrel szemben ellenálló kórokozók megjelenéséhez vezethet.

Csak a betegek fele jut megfelelő kezeléshez

A szakértők szerint világszerte mintegy 33 milliónyian szenvednek az AIDS-től, de csupán a felük jut megfelelő kezeléshez.

"A laboratóriumi vizsgálatok elvégzése nem lehet szempont, amikor a kezelésre szoruló betegeknek mindössze a fele jut gyógyszerhez" - mutatott rá Andrew Phillips.

Némely szakértő óvatosságra int, mondván a laboratóriumi kontroll hiánya a gyógyszer-rezisztens vírustörzsek elszaporodásához vezethet.

Nathan Ford, a dél-afrikai Medecins Sans Frontiers egészségügyi központ vezetője szerint viszont semmi sem utal arra, hogy Afrikában gyorsabban szaporodnának el az ellenálló kórokozók, mint a világ más részein.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×