eur:
390.65
usd:
365.1
bux:
68179.86
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Érszűkület ellen is jó a bor

Korosodó embereknél sokkal ritkábban következik be érszűkület, ha rendszeresen kevés alkoholt, leginkább bort fogyasztanak. Az amerikai kutatók azonban arra is figyelmeztetnek, hogy a túlzás éppen ellenkező hatású.

Évezredek óta sokat emlegették az alkohol - kiváltképpen a bor - szívet védő hatását, és néhány évszázada az orvostudomány is foglalkozik a témával.

Amikor a múlt században megszerveződtek az infarktus korszerű kezelésére alkalmas őrzőszobák, hamar felfigyeltek arra, hogy a francia kórházak ezen részlegeire szinte kizárólag azok kerülnek heveny szívizomelhalás miatt, akik vagy egyáltalán nem isznak vörösbort vagy éppen súlyos alkoholisták.

A statisztikák is hamar igazolták, hogy a rendszeres, mérsékelt borivók kapnak a legritkábban szívinfarktust - már persze, ha nem kövérek, cukorbetegek, és nem dohányoznak.

Amerikai kutatók az alsó végtagi érszűkület vizsgálatához az Egyesült Államok négy területén önként jelentkezőket toboroztak a nyolcvanas években. A Szív- és Érrendszeri Egészség Tanulmány 1988-ban kezdődött és terv szerint 2009-ben fejeződik be.

Kenneth J. Mukamalnak és munkatársainak csaknem hatezer idős amerikai évente eljuttatja, hogy milyen szeszfélékből hetenként átlag mennyit fogyasztott. A csoport felének feltérképezték érrendszeri állapotát.

A jelenlegi elemzésben megvizsgálták, hogy közülük hányan szenvednek alsó végtagi érszűkületeben. Ezt az adatot vetették össze az alkoholfogyasztást leíró számokkal.

Heti egy pohár bor a legjobb

A statisztikai értékelés szerint az érszűkület leginkább a nagyivókban alakul ki, őket követik az absztinensek. A legjobb állapotban azok vannak, akik minden héten elfogyasztanak egy-egy pohár bort.

Ez cseppet sem meglepő: a súlyos alkoholisták általában rövidebb ideig élnek, és az ivászat az idegrendszer állapotának sem tesz jót. Az viszont már sok szakember fantáziáját is foglalkoztatta, hogy miért szívvédő, érvédő a mérsékelt szeszfogyasztás.

A laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a kis mennyiségű alkohol emeli a "hasznos" (HDL) koleszterin szintjét a vérben, csökkenti a véralvadás esélyét és az érelmeszesedés alapját képező, lassú gyulladásos folyamatot, erélyes antioxidáns hatású - és ez csak rövid válogatás abból a jótékony hatásokat soroló listából.

A Szív- és Érrendszeri Egészség Tanulmányának adataiból már két éve is nagy feltűnést keltő dolgozat született azt bizonyítva, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztó, idős amerikaiak között a szívelégtelenség is később és ritkábban fordul elő.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×