eur:
390.43
usd:
364.14
bux:
68347.87
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Előre megtudhatjuk, mikor hibázunk majd

Ismétlődő és monoton feladatok végrehajtása közben az agyunk mintegy 30 másodperccel azelőtt, hogy hibát követ el, pihenő üzemmódba kapcsol - mutatták ki norvég kutatók, akik így képesek voltak előre jelezni a bekövetkező hibákat.

"Vannak olyan helyzetek, amelyekben az agynak pihenőre van szüksége, és amelyek ellen a tudat semmit sem tehet. Mindenki ismeri azt az érzést, hogy agya nem olyan fogékony vagy teljesítő képes, méghozzá annak ellenére, hogy ő maga semmi olyat nem tett, ami erre vezethetett - magyarázta az AFP francia hírügynökségnek a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóirat eheti számában megjelent tanulmány fő szerzője, Tom Eichele, a norvégiai Bergen egyetemének kutatója.
Amikor ez az állapot bekövetkezik, a vér az agynak abba a részébe áramlik nagyobb mennyiségben, amely a pihenés időpontjában aktivizálódik.

Mivel ez általában 30 másodperccel azelőtt tapasztalható, hogy az illető hibát követ el munkájában, a tudós szerint elképzelhető lenne egy riasztórendszer létrehozása az összpontosítás és az éberség növelésére, például a repülésirányítóknál.

"Ki lehetne fejleszteni egy fejre helyezhető készüléket azok számára, akik ilyesfajta döntéseket hoznak" - vélekedik Tom Eichele, aki szerint a berendezés mérné a jeleket és tájékoztatná a használót, hogy agya olyan állapotba került, amelyben esetleg téves döntéseket hozhat.

Az e célra szolgáló hordozható elektro-enkefalogram a kutató szerint tíz-tizenöt éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×