eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Végzetesebb a bőrrák a fejen és a nyakon

Végzetesebb a bőrrák, ha a fejen és a nyakon jelentkezik, mint ha a test többi részén - derült ki egy átfogó kutatásból. Amerikai orvosok 50 ezer melanómás esetet vizsgáltak, és megállapították, hogy kétszer nagyobb eséllyel halnak bele a betegek az ilyen bőrrákba, mint a karon vagy a lábon megjelenő betegségbe.

Bár a bőrrák túlélésének esélye viszonylag magas, nagyobb veszély fenyegeti azokat a betegeket, akiknél a kór a fejbőrön és a nyakon alakul ki, itt ugyanis nehezebb felfedezni ez elváltozásokat, így később diagnosztizálható a rák.

Az ilyen betegek 83 százaléka éli túl öt évvel a betegséget, míg ez az arány 92 százalékos azoknál, akiknek az arcán, fülén, illetve a végtagjain - karján, lábán, kezén és lábfején - alakul ki a melanoma.

Az észak-karolinai orvosi egyetem kutatói megállapították, hogy a nyakon és a hajas fejbőrön kialakuló tumor vastagabb, és nagyobb eséllyel fekélyesednek el, mint a más helyen kialakulók. Ezekben az esetekben a nyirokedényekre is gyakrabban átterjed a rák.

Míg a melanoma csak az esetek hat százalékában jelentkezik a nyakon és a hajas fejbőrön, a bőrrák okozta halálesetek tíz százalékát teszik ki az ilyen betegek, akiknek az átlagos életkora 59 év, és többségben vannak közöttük a férfiak.

A kutatók ezért arra figyelmeztetnek, hogy a fejre és a nyakra is ugyanúgy vigyázni kell, amikor a test erős napsugárzásnak van kitéve, mint a többi testrészre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×