eur:
390.85
usd:
364.21
bux:
68221.54
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Másnak adták a szerveket, pedig a saját anyjának ajánlotta fel

Halála után idegenek kapták meg annak a brit lánynak a szerveit, aki korábban saját édesanyjának akarta adni az egyik veséjét, élő donorként. A beteg asszony és családja hiába küzdött, a hatóságok visszautasították a kérését.

Rachel Leake azóta szenved cukorbetegségben, hogy megszülte lányát, Laurát. Hét éve a betegsége következtében veseelégtelenség lépett fel nála. Három évvel ezelőtt kapott is egy szervet, az azonban egy év múlva felmondta a szolgálatot.

A 21 éves Laura, hogy megmentse édesanyját, felajánlotta neki egyik veséjét. A lány azonban még azelőtt meghalt, hogy a családon belüli szervátültetés előkészületei lezajlottak volna. Egy asztmás roham következtében ugyanis légzési elégtelenség lépett fel nála, az agya pedig túl sokáig maradt oxigén nélkül.

De annak ellenére, hogy korábban édesanyjának akarta adni a veséjét, az elhunyt lány szerveit idegenek kapták meg. Két veséjét egy-egy férfiba ültették be, máját pedig egy 15 éves lány kapta.

Pedig a család és hozzátartozóik mindent megtettek annak érdekében, hogy a veséjét saját édesanyja kapja, aki már régóta vár egy szervre. A rokonok még az egészségügyi miniszternél is lobbiztak az asszony érdekében, érvelésük azonban hatástalan maradt.

Édesanyja lánya elvesztése miatt érzett fájdalmát nem enyhíti az sem, hogy Laura szervei három ember életét mentették meg. A szülők lányuk elvesztésekor elindultak a kórházba, hogy végső búcsút vegyenek Laurától, ekkor tudták meg, hogy szervei idegenekbe kerülnek. Hiába győzködték a szervkoordinátort, hogy veséjét saját édesanyjának szánta, az alkalmazottak hajthatatlanok voltak.

A lány egy alig hároméves kislányt hagyott árván, aki szintén szervátültetésre vár, jelenleg hetente háromszor kell dialízisre járnia.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×