eur:
390.6
usd:
364.29
bux:
68367.64
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nyolcezer éves fenyőmatuzsálemeket találtak

Valószínűleg a világ legöregebb élő fáit találták meg kutatók Svédország hegyeiben: a norvég fenyők között van olyan, amelyik nyolcezer éves.

Az ős öreg norvég fenyők egy csoportját a Norvégiát és Svédországot elválasztó hegyekben fedezték fel a kutatók. A fák olyan, a világtól elzárt területen állnak, ahol biztonságban voltak a favágóktól - így érhették meg ezt a döbbenetesen nagy kort.

A fákról ugyanis a radiokarbonos vizsgálat kimutatta, hogy a legidősebbek közülük nyolcezer évesek - jelentette be a floridai Umea Egyetem professzora, Laif Kullman. Vagyis ezek a Föld legöregebb fái.

A rekordot eddig a kaliforniai matuzsálem, egy toklászos erdei fenyő tartotta a maga 4500-5000 évével, ezt azonban már két másik facsoport is megdöntötte: a klímaváltozás hatásait kutató tudósok Svédország Dalarna megyéjében fedezték fel ezeket a fákat, amelyek 4800-5500 évesek.

"Az első fák között lehettek, amelyek a jégkorszak után kinőttek" - vélekedett a matuzsálemekről Lars Hedlund, a klímaváltozásról készítendő kutatás egyik résztvevője.

Bár egy-egy fatörzs csupán hatszáz évig képes élni, ezek a fenyők egy-egy hajtásnak köszönhetően mindig tovább éltek, amikor a régi törzs elpusztult - magyarázta a csodát Kullman professzor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×