INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Sajátos családfakutatás: "Van Önnek guillotine-nal kivégzett őse?"

InfoRádió / MTI
A családfakutatás sajátos módját választotta Raymond Combes francia számítógép-programozó: egy évvel ezelőtt feltette honlapjára a Maximilien Robespierre vezette jakobinus diktatúra (1792-94) idején guillotine-nal kivégzettek hivatalos névsorát és feltette hozzá a kérdést: "Van-e Önnek a forradalom alatt lefejezett őse?"

Azóta a lista 18 ezer nevet tartalmaz, és naponta tovább nő, mert a honlap látogatói saját információik alapján is adnak hozzá új neveket. A történészek szerint 40 ezer is lehetett a kivégzettek száma, csak Párizsban 17 ezer - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Az oldalt százezrek látogatják. A terror áldozatainak, becslések szerint, ötmillió leszármazottja van. Akad, aki tudja, hogy mi történt ősével, de nem akar foglalkozni szörnyű "látványosságokkal", amelyeknek színtere a Forradalom tere, a mostani Concorde-tér volt, amelyeken sok ember úgy vett részt, mint egy színházi előadáson. És van, aki csak a lista böngészésekor szerez tudomást róla.

A guillotine-t Ignace Guillotin anatómiatanár találta fel, aki úgy ajánlotta, mint a kerékbe törésnél vagy a bárddal való lefejezésnél gyorsabb, humánusabb kivégzési módot.

A guillotine-t 1792-ben vezették be hivatalosan, és csak 1981-ben érvénytelenítették a halálbüntetéssel együtt Franciaországban. Az utolsó kivégzést 1977-ben hajtották végre vele.

A címlapról ajánljuk