INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Új őrület: heti egy napra kapcsoljon ki mindent!

InfoRádió / MTI
A videofília problémája már olyan méreteket öltött az Egyesült Államokban, hogy egy idő óta különleges kurzusokon próbálják kezelni. Egy fiatalember most új kezdeményezéssel állt elő: heti egy napra kikapcsolja az összes kommunikációs készülékét.

E kurzusokon főleg a kommunikáció és a marketing fiatal szakemberei vesznek részt. A 30 éves Ariel Meadows újságíró is egy ilyen tanfolyamból merítette az ihletet terápiás honlapjának, a 52 Nights Unplugged-nak (52 éjszaka kikapcsolva) a beindításához.

A képernyő-függő fiatalember elhatározta: a hét egy napján kikapcsol minden olyan készüléket, aminek képernyője van: mobiltelefont, számítógépet, televíziót és megpróbál másokat is hasonlóra bírni. Ariel Meadows a honlapon elmondja tapasztalatait és lehet csatlakozni hozzá.

Ehhez egy saját honlapra is szükség van, amelyen tulajdonosa rövid életrajzot közöl magáról és ezt fényképével egészíti ki. Felelnie kell továbbá három kérdésre, amelyek a következők: 1. Technológiai függőségének mi a legnyugtalanítóbb jele? 2. Miért akarja kikapcsolni a képernyővel rendelkező szerkezeteket? 3. Mit tervez az 52 szabad estjével?

A tagok írhatnak kommentárokat a többiek honlapjára, megismerkedhetnek egymással, vitafórumokon vehetnek részt. A legnagyobb érdeklődést a harmadik kérdés váltja ki. Van, aki bevallja, hogy régen látott barátjával akarja feleleveníteni a kapcsolatot, van, aki újra hódol régi szenvedélyének, a táncnak, és van, aki olvas.

Orvosok, pszichológusok örülnek az ilyen hasonló internetes kezdeményezéseknek, mivel meg vannak győződve arról, hogy a videofília nem tesz jót az embereknek. Mindenkinek fel kell magának tennie a kérdést, hogy hol a határ és nem szabad megfeledkezni arról, hogy az informatikai szennyezés milyen károkat okoz a szervezetnek - mondják.

A címlapról ajánljuk