INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Pénzzel jutalmazza a kormány az anyákat

Infostart / InfoRádió
A születésszám robbanásszerű növekedésére számít a türkmén államfő, aki különböző juttatásokat helyezett kilátásba a nyolc, vagy még több gyermeknek életet adó asszonyoknak.

Gurbanguly Berdimukhammedov szerdai rendelete szerint azok az asszonyok, akik megfelelnek a kritériumoknak, egyszeri juttatásként 42.915 forintnak megfelelő összeget kapnak, emellett életük végéig ingyenes fogorvosi ellátásban részesülnek, nem kell fizetniük rezsit, és ingyen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön.

Türkmenisztánban az előző államfő, a néhai Szaparmjat Nyijazov uralma idején drámai mértékben nőtt a csecsemőhalandóság, és hasonló ütemben romlott az egészségügyi ellátás: eltörölték az ingyenes orvosi ellátást, a fővároson kívül minden kórházat bezártak, és szélnek eresztették a teljes egészségügyi személyzetet - közülük 15 ezret egyetlen napon!

Ennek ellenére Nyijazov elnök 2003-at az Anyák Évének nevezte ki - saját elhunyt édesanyja tiszteletére, aki után átkeresztelték április hónapot is.

Az egykori Szovjetunió területén egyébként nem példa nélküli, hogy politikai eszközökkel próbálják gyermekszülésre bíztatni az asszonyokat: a 2. világháború után érmet kaptak a legalább öt gyermeket szülő anyák.

A nemzetközi nőnap alkalmából Türkmenisztánban a gyermektelen asszonyokat is megjutalmazzák: a kormány rendelete értelmében a szebbik nem minden tagja - az iskolások és az óvódások is - 1716 forintnak megfelelő összeget kap.

A címlapról ajánljuk