eur:
389.42
usd:
361.89
bux:
68653.63
2024. május 7. kedd Gizella

Az amerikai légierővel üzletel a körözött gyilkos

Bántatlanul él Miamiban az argentin junta egykori tisztje, akit politikai foglyok meggyilkolása miatt köröznek. Az argentin hatóságok kérése ellenére nem tartóztatták le a férfit, aki üzletemberként az amerikai légierővel áll szerződéses kapcsolatban.

Roberto Guillermo Bravo az argentin haditengerészet főhadnagya volt. Azzal vádolják, hogy 1972-ben, a junta uralma idején részt vett 16 baloldali gerilla kivégzésében a Zar admirálisról elnevezett bázison.

A gerillákat Luis Emilio Sosa kapitány parancsára 1972. augusztus 22-ének reggelén végezték ki. Három túlélő Bravóval azonosította azt a tisztet, aki a kivégzés után végigjárta a helyszínt, és közelről lelőtte azokat, akikkel a sortűz nem végzett.

Vallomásuk szerint sorba állították őket, és rájuk parancsoltak, hogy nézzenek a föld felé, majd géppisztollyal elkezdték lőni őket. Az egyik túlélő, María Antonia Berger, akit az arcán talált el a lövés, elmondta, hogy Bravo fel és alá sétált, "idegesen lihegett, és nagyon dühös volt, mert nem haltam meg. 'Túl sokáig tart, mire elvérzik' - mondta" - számolt be az asszony a régi emlékről a Paco Urondo argentin költőnek adott interjúban.
Berger és a két másik szemtanú azért élte csak túl, mert a bázison dolgozó ápolónők meghallották a lövéseket, és a segítségükre siettek. A bázis parancsnoka, Horacio Mayorga admirális később tagadta, hogy kivégzésről lett volna szó; azt állította, hogy az emberei azért lőttek rá a rabokra, mert azok fegyvert loptak Sosától.

Egy argentin bíró három hete kérte az amerikai hatóságoktól a most 65 éves Bravo letartóztatását, miután egy Buenos Aires-i újság, a Pagina kiderítette, hogy a férfi Floridában él.

Mint kiderült ő vezeti a miami székhelyű RGB Group Inc. vállalatot, amely szerződéses viszonyban van az amerikai légierővel: egy másik vállalattal együtt 27 millió dolláros megállapodást kötött tíz éve a légierővel arra, hogy 26 támaszponton biztosítja a személyzet fogorvosi és fogszabályozási ellátását.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×