eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A béke bölcsője lesz a rettegett börtön

Ha a tervek megvalósulnak, a "béke bölcsője" lesz az egyik leghíresebb amerikai börtön, az Alcatraz. A San Francisco közelében egy szigeten álló börtön 1934 és 1963 között működött, a rabok egyszemélyes cellákban éltek, megszökni csaknem lehetetlen volt.

Az Alcatraz további sorsa egy népszavazástól függ. Da Vid ismert amerikai emberi jogi aktivista, békeharcos és környezetvédő, a béke nemzetközi központját akarja a szigeten felépíteni egy hatalmas, Harmoniumnak keresztelt meditációs parkkal, amelyben helyet kapna egy kupola, valamint egy piramiskutatásokra és konferenciákra, továbbá egy Szent Ferenc-szobor, a helyi védőszent tiszteletére - írta a Corriere della Sera című olasz lap.

A referendum kiírására Da Vid 18 ezer aláírást gyűjtött össze, ami 10 ezerrel meghaladja a szükségest. Terve részleteit ugyan nem ismertette az aláírókkal, nekik csupán arra a kérdésre kellett válaszolniuk igennel vagy nemmel, hogy akarják-e, hogy a város megvásárolja a szövetségi kormány tulajdonában lévő szigetet, de senki sem maradt alulinformált, mivel sajtó és a tévé mindenről tudósított.

Da Vid szerint a város történelme alapján a béke és a szeretet bölcsője, nyitott és haladó, nem kell, hogy egy börtönnel azonosítsa magát. A hatalmas építményt tehát le kell rombolni.

Tervével azonban nagy vihart kavart. A republikánusok szóvivője szélsőségesnek titulálta, aki le akarja rombolni a város történelmi örökségét. A demokraták többsége is a terv ellen van. Alcatraz amerikai ikon, a mítoszok egyike, évente másfél millióan látogatják, eladásához különben is a kongresszus külön törvényére lenne szükség - mondják.

Kennedy záratta be - mert drága volt

Da Vid megérti, hogy terve nem tetszik mindenkinek, de szerinte az új koncepció még több látogatót vonzana és a város több pénzhez jutna.

Az Alcatrazt 1963-ban Robert Kennedy igazságügy-miniszter záratta be, egyszerűen azért, mert túlságosan magasak voltak a fenntartási költségei. Viszonylag rövid működése alatt híres bűnözők voltak lakói, köztük Al Capone, a "gépfegyveres" George Kelly, vagy a "madárembernek" nevezett Robert Stroud, akiről Clint Eastwood készített filmet.

A lerombolását ellenzők egyébként azzal is érvelnek, hogy a börtönnek bezárása után, az 1960-as években a polgárjogi harcban is fontos szerepe volt: 1969 novembere és 1971 júliusa között elismertetésükért harcoló, több észak-amerikai törzset képviselő indiánok foglalták el. Így akartak tiltakozni az őseikkel a 19. században kötött egyezmények washingtoni megszegései ellen, és azt tervezték, hogy a börtön helyén indián kulturális és spirituális központot, múzeumot, valamint egy ökológiai intézetet hoznak létre. A mostani elképzelések nem állnak ettől nagyon távol.

Az orvosi végzettségű Da Vid számos, a világbékét célzó művészeti fesztivált és kollektív meditációt szervezett az elmúlt 30 évben, alapítványa, a The San Francisco Medical Research Foundation készítette el a világ első New Age zenei katalógust. Õ alapította meg 1984-ben az Emberi Ökológia Pártját, amelyet "mindenki egészségének és szabadságának szentelő holisztikus politikai pártnak nevezett el", majd ebből nőtt ki 1995-ben a hasonló célkitűzésű új szervezete, a Fény Pártja.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×