eur:
389.55
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Rájöttek a tudósok, miért megyünk cikcakkban a hegyre

A juhok, a kecskék - és a túrázók is magától értetődő természetességgel a hosszabb, cikcakkos utat választják, ha fel akarnak jutni egy hegyre. Lehet, hogy ők nem gondolkoztak el soha ennek az okán - kutatók azonban igen, és meg is fejtették a nagy rejtélyt.

A tudósok feltették maguknak a kérdést: miért megyünk cikcakkban a hegyre, holott ez akár hússzor nagyobb távolság megtételére kényszeríti a gyaloglót? És miért van az, hogy ennek ellenére mégis ez a gyorsabb megoldás?

Rájöttek a megoldásra, és ezt meg is osztották a közvéleménnyel a Journal of Theoretical Biology című szaklapban írt cikkükben.

Marcos Llobera, a Washingtoni Egyetem antropológus adjunktusa és Tim Sluckin, a Southamptoni Egyetem alkalmazott matematikai fizikaprofesszora kidolgozott egy matematikai modellt annak bizonyítására, hogy az emberek számára a cikcakk vonal a leghatékonyabb a hegyre való fel- és a meredek lejtőn való lejutásra.

Van ugyanis egy olyan dőlésszög, amelynél már metabolikus szempontból túlságosan "drága" az egyenes út. S minél meredekebb a lejtő vagy az emelkedő, annál fontosabb, hogy az ember rátaláljon a cikcakk helyes szögére - figyelmeztettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×