eur:
390.98
usd:
366.92
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"A tej esetében is megszorításokat kell bevezetni"

A brit kormány azt fontolgatja, hogy betiltja a friss tej fogyasztását. A cél a károsanyag-kibocsátás csökkentése, márpedig a tartós tej nem igényel hűtést. Tóth Gábor élelmiszermérnök szerint jó az ötlet, ugyanis a tartós tejekben ugyanúgy megvannak a hasznos anyagok, mint a friss tejben, és veszélytelenebbek is az egészségre.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidéki ügyek minisztériuma terjesztette a kormány elé a javaslatot, amelynek értelmében 2020-ra el kell érni, hogy a fogyasztott tej 90 százaléka tartós legyen friss helyett.

Így csökkenthető lenne a hűtőházak károsanyag-kibocsátása, hiszen a tartós tej nem igényel hűtést egészen addig, amíg a dobozt ki nem nyitják. További részletek a brit javaslatról és a reakciókról itt!

A szakemberek a friss tej ellen

Tóth Gábor élelmiszermérnök az InfoRádióban elmondta: nagyon örül, hogy egy ilyen tabutémához hozzányúltak, végre el kell fogadnunk, hogy az alaptápláléknak tartott tej esetében is megszorításokat, szabályozásokat kell bevezetni.

A szakember szerint a kezelés előtti friss tejben megvannak azok az összetevők, amelyek a legjobban hasznosulnak. Másrészt viszont a friss tejben olyan szennyeződések jelenhetnek meg (például a szalmonella, vagy az agyhártya- és agyvelőgyulladást okozó ágensek), amelyek miatt az állatorvosok, a szakemberek egyre kevésbé javasolják a friss tej fogyasztását.

"A tejnek mindenképpen pasztőrözésen, ultrapasztőrözésen kell átmennie ahhoz, hogy fogyasztása biztonságos legyen, nem beszélve arról, hogy az eltarthatóság is számít" - jelentette ki Tóth Gábor.

Az ultrapasztőrözött jobb, mint a zacskós

Az élelmiszermérnök utalt arra, hogy sokan azt gondolják: az ultrapasztőrözött tejek valamilyen adalékanyagot tartalmaznak. "Olyan hangokat is hallok, hogy az ilyen tej nem is látott tehenet, tejporból készül, ezért más is az íze. Mindenképpen tisztázni kell, hogy a tej natúr termék, azaz nem tehető bele adalékanyag" - mondta Tóth Gábor.

A szakember szerint az ultrapasztőrözött, illetve a speciális, magas hőfokon nagyon kis ideig kezelt tej talán jobb minőségű is, mint a zacskós, pasztőrözött tej, hiszen esetükben a baktériumok, vírusok, kórokozók gyorsan elpusztulnak, a tápanyagtartalom viszont megmarad a termékben.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×