Infostart.hu
eur:
386.47
usd:
330.03
bux:
110405.74
2025. december 21. vasárnap Tamás

"A tej esetében is megszorításokat kell bevezetni"

A brit kormány azt fontolgatja, hogy betiltja a friss tej fogyasztását. A cél a károsanyag-kibocsátás csökkentése, márpedig a tartós tej nem igényel hűtést. Tóth Gábor élelmiszermérnök szerint jó az ötlet, ugyanis a tartós tejekben ugyanúgy megvannak a hasznos anyagok, mint a friss tejben, és veszélytelenebbek is az egészségre.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidéki ügyek minisztériuma terjesztette a kormány elé a javaslatot, amelynek értelmében 2020-ra el kell érni, hogy a fogyasztott tej 90 százaléka tartós legyen friss helyett.

Így csökkenthető lenne a hűtőházak károsanyag-kibocsátása, hiszen a tartós tej nem igényel hűtést egészen addig, amíg a dobozt ki nem nyitják. További részletek a brit javaslatról és a reakciókról itt!

A szakemberek a friss tej ellen

Tóth Gábor élelmiszermérnök az InfoRádióban elmondta: nagyon örül, hogy egy ilyen tabutémához hozzányúltak, végre el kell fogadnunk, hogy az alaptápláléknak tartott tej esetében is megszorításokat, szabályozásokat kell bevezetni.

A szakember szerint a kezelés előtti friss tejben megvannak azok az összetevők, amelyek a legjobban hasznosulnak. Másrészt viszont a friss tejben olyan szennyeződések jelenhetnek meg (például a szalmonella, vagy az agyhártya- és agyvelőgyulladást okozó ágensek), amelyek miatt az állatorvosok, a szakemberek egyre kevésbé javasolják a friss tej fogyasztását.

"A tejnek mindenképpen pasztőrözésen, ultrapasztőrözésen kell átmennie ahhoz, hogy fogyasztása biztonságos legyen, nem beszélve arról, hogy az eltarthatóság is számít" - jelentette ki Tóth Gábor.

Az ultrapasztőrözött jobb, mint a zacskós

Az élelmiszermérnök utalt arra, hogy sokan azt gondolják: az ultrapasztőrözött tejek valamilyen adalékanyagot tartalmaznak. "Olyan hangokat is hallok, hogy az ilyen tej nem is látott tehenet, tejporból készül, ezért más is az íze. Mindenképpen tisztázni kell, hogy a tej natúr termék, azaz nem tehető bele adalékanyag" - mondta Tóth Gábor.

A szakember szerint az ultrapasztőrözött, illetve a speciális, magas hőfokon nagyon kis ideig kezelt tej talán jobb minőségű is, mint a zacskós, pasztőrözött tej, hiszen esetükben a baktériumok, vírusok, kórokozók gyorsan elpusztulnak, a tápanyagtartalom viszont megmarad a termékben.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán Ukrajna támogatásáról: egy rendkívül bonyolult szerződés aláírása várható

Gálik Zoltán Ukrajna támogatásáról: egy rendkívül bonyolult szerződés aláírása várható

Ukrajna várható pénzügyi igénye körülbelül 130 milliárd euró három év alatt, ebből az EU 24 tagországa egy közös hitellel 90 milliárdot állna – ennek mikéntjéről is beszélt a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense. Gálik Zoltán erős szereplőnek látja az ügyben az EU-t. Téma volt még a műsorban a Mercosur-megállapodás ügye, valamint az unió 2028–2034-es költségvetésének több vitatott újdonsága, a V3-ak érdekérvényesítési pozíciója is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.22. hétfő, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
Vészjósló figyelmeztetés: visszafordíthatatlan folyamatok indultak el a Föld klímarendszerében

Vészjósló figyelmeztetés: visszafordíthatatlan folyamatok indultak el a Föld klímarendszerében

Éghajlati billenőelemek, billenőpontok, fordulópontok – olyan fogalmak, amelyekkel egyre többször találkozhatunk ismeretterjesztő és tudományos szakcikkekben is, de a politikusok és a döntéshozók figyelmét nemigen kelti fel, hiszen elintézik azzal a profán kiszólással, hogy „köztudott, hogy az időjárás változik”. Pedig ezen fogalmakkal kapcsolatos folyamatok óriási hatással lehetnek az emberiségre. Egy olyan kritikus küszöböt képzeljünk el az éghajlati rendszerben, amelynek átlépése után egy nagyobb térségben hirtelen, visszafordíthatatlan és akár önmagát erősítő változások indulnak el: például megváltozik a monszun India térségében vagy leáll a Golf-áramlat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×