eur:
388.62
usd:
361.44
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

A gyerekek segítségét kérik a bálnák megmentéséhez - videóval

A japán gyerekeket célozza az ausztrál kormány bálnavadászat elleni új kampánya. A YouTube internetes oldalra tették fel az üzenetet, hogy minél több fiatalhoz eljusson.

A népszerű internetes oldalra feltett videó üzenetben Malcolm Turnbull ausztrál környezetvédelmi miniszter sürgeti a világ országait, hogy állítsák le a bálnavadászatot. Az üzenet azonban elsődlegesen Tokiónak szól, ezt bizonyítja, hogy azt japán nyelvű feliratokkal látták el.

A felvételben nincs semmi brutális és elborzasztó; púpos bálnákat és ausztrál gyerekeket mutatnak, akik az állatok védelmében szólalnak meg.

Japán élesen ellenzi a bálnavadászati tilalmat. A szigetországbeli vadászok minden évben több száz bálnát ölnek meg, állításuk szerint tudományos kutatási program részeként. Idén ötvenet szándékoznak kilőni a veszélyeztetett púpos bálnából, valamint 900 minke bálnát.

"El tudjátok képzelni, milyen lenne a Föld e csodálatos teremtmények nélkül, akiket az elmúlt századokban majdnem kipusztítottak a bálnavadászok?" - teszi fel a kérdést a fiataloknak Malcolm Turnbull.

Az eddigi lépések nyomán a bálnapopuláció növekedésnek indult, de még mindig több ország engedélyezi a vadászatukat, "gyakran tudományos ürüggyel". "Felszólítunk minden országot, különösen japán barátainkat, hogy fejezzék be a vadászatot" - hangsúlyozza a miniszter.

Japán ráadásul a Déli-sarkkör környékén kezdi meg nemsokára a szokásos vadászatot - márpedig ezt a térséget Ausztrália "bálnamenedéknek" nyilvánította.

Az ellenzék még azt is megpróbálja elérni, hogy az ausztrál kormány jogi eszközökkel lépjen fel a bálnavadászok ellen. Erre azonban Malcolm Turnbull kevés esélyt lát, mert szerinte a japán bíróságok nem fogadnák be a keresetet.

Mivel Canberra szerint a jogi lépések a kétoldalú diplomáciai kapcsolatokat is veszélyeztetnék, ezért döntöttek úgy, hogy inkább a közvéleményhez fordulnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×