eur:
389.55
usd:
363.81
bux:
68081.74
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A felfedezetlen gyermekkori szembetegség átka

Magyarországon a kisgyermekek 5 százalékánál nem fedezik fel idejében az úgynevezett tompalátást, így ezek a gyerekek soha életükben nem fognak térben látni - figyelmeztetett a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

Németh János professzor hozzátette: 6 éves kor után a tompalátó szemet már nem lehet meggyógyítani, ezért népegészségügyi szempontból is megérné a szűrővizsgálat, de a szülők akár otthon is elvégezhetnek egy rutinvizsgálatot, ami után szemorvoshoz lehet fordulni.

A tompalátás azt jelenti, hogy a gyermek az egyik szemét nem tudja rendesen használni, mert éleslátása nem működik. Ez kialakulhat fénytörési hiba miatt, fejlődési rendellenesség következtében, vagy akár kancsalság nyomán is.

Ha nem fedezik fel időben, akkor a gyermek később ezt a szemét nem tudja majd az íráshoz vagy az olvasáshoz használni. Felismerése esetén azonban hatéves kor alatt korrigálható, a jól látó szem letakarásával - ekkor a tompalátó szem "kénytelen" dolgozni -, műtéttel vagy szemüveg viselésével - mondta Németh János.

A szemészek becslése szerint Magyarországon a gyermekek 5 százalékánál nem ismerik fel időben a betegséget, épp ezért az orvosok nagyon fontosnak tartják a szűrővizsgálatot, amelyet a védőnő, vagy akár a szülő is elvégezhet.

Ha ugyanis a gyermek az egyik szemére tompalátó, akkor nem hagyja, hogy az élesen látó szemét letakarják, a tompalátó szemét azonban igen. Ha egy szülő ezt tapasztalja gyermekénél, érdemes szakorvoshoz fordulni.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×