eur:
390.94
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Állandóan fáradt? A csokoládé segít!

A krónikus fáradtság tüneteit is csökkenti az étcsokoládé - állapították meg brit kutatók. Azok, akik rendszeresen fogyasztanak magas kakaótartalmú étcsokoládét, kevésbé érzik magukat fáradtnak, mint azok, akik fehér csokoládét esznek.

Meglepőnek minősítették a Hull York-i Orvosi Egyetem kutatói maguk is a vizsgálat eredményét, amelyet azzal magyaráznak, hogy az étcsokoládé valószínűleg hatással van a szerotoninra. Ugyanakkor figyelmeztettek arra: csak módjával szabad csokoládét fogyasztani.

A krónikus fáradtság szindrómának több tünete is van, de a legjellemzőbb az izomfáradtság, amelyet a fizikai erőfeszítés után éreznek. A kutatók nem gondoltak arra, hogy a csokoládé hatásait megfigyeljék a betegeken egészen addig, amíg egyikük fel nem hívta a figyelmüket arra: sokkal jobban érezte magát, miután az addig megszokott tejcsokoládé helyett magas kakaótartalmú étcsokoládét kezdett enni.

Steve Atkin endokrinológus professzor a hír hallatán állította össze a vizsgált csoportot. Tíz betegnek adott napi 45 gramm étcsokoládét, majd barnára festett fehér csokoládét két-két hónapig. A kéthónapos csokoládé kúrák között a betegek egy hónap csokiszünetet tartottak.

Az étcsokoládétól határozottan kevésbé fáradtnak érezték magukat a betegek - és az állapotuk egyértelmű romlásáról számoltak be, miután abbahagyták a csokievést.

Az eredmény Atkin professzor meglepetésére teljesen egyértelmű volt. "A tízből két olyan beteg is volt, aki a kúra eredményeként visszatérhetett dolgozni, pedig előtte fél éven keresztül munkaképtelenek voltak" - hangsúlyozta a professzor.

Az étcsokoládé gazdag polifenolokban, amelyek többek között csökkentik a vérnyomást, és növelik a szerotonin termelést - ennek hiányában alakul ki a krónikus fáradtság.

Atkin egyetért ugyan azzal, hogy további vizsgálatok szükségesek, de úgy véli: a betegek semmit nem veszítenek, ha kis mennyiségben étcsokoládét fogyasztanak. A lényeg a kis mennyiség; a vizsgálat során ugyanis a napi 45 gramm csokoládétól senki sem hízott meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×