eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Leváltották az istennőt

Megfosztották rangjától az egyik nepáli "élő istennőt", mert megsértette a hagyományokat, és elutazott az Egyesült Államokba.

Szadzsani Sakija egyike a három legnagyobb tisztelettel övezett kumarinak - élő istennőnek -, akit a hinduk és a buddhisták is elfogadnak.

A tízéves istennőt hosszú vizsgálatok után, kétéves korában választották ki. Az volt a feladata, hogy megáldja a hívőket, és részt vegyen a vallási ünnepségeken, egésze addig, amíg eléri a pubertáskort.

Nepál "élő istennőjét" most megfosztották tisztétől - mert megsértette a hagyományokat: elutazott az Egyesült Államokba, ahol dokumentumfilmet mutatnak be a kumarikról. Az öregek szerint azonban ezzel beszennyezte magát, így új istennőt kell helyette keresni.

A kumarikat egyetlen buddhista klán tagjaiból választják ki, 2-4 éves koruk között. Kiválasztása után a gyermek gyakorlatilag úgy él, mint egy rab; évente csak kétszer-háromszor hagyhatja el a palotát.

Életét megszámlálhatatlanul sok szokás szabályozza, lába például, nem érintheti a földet, csak akkor, ha vörös szőnyeget terítenek alá.

A nepáli legfelső bíróság tavaly novemberben vizsgálatot indított, kiderítendő, nem vezet-e a hagyomány a kumarik kizsákmányolásához.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×