eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Veszélyes lehet a sok margarin és keksz!

A transzzsírok korlátozására közös felhívását tett közzé a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület. Céljuk, hogy a növényi olaj ipari feldolgozása során keletkező káros transzzsírsavak bevitelének csökkentésével kevesebb legyen a szív- és érrendszeri panaszok száma Magyarországon.

Az élelmiszeripar a transzzsírokat a termék állagának javítására, az eltarthatóság meghosszabbítására használja. A transzzsírsavak a növényi olaj ipari feldolgozása, állagának keményítése, illetve az olaj tartósítása közben keletkeznek.

A folyamat során a zsírsavakban az atomok elhelyezkedése megváltozik, s a transzzsírsavak a biológiailag hátrányos tulajdonságú telített zsírsavakhoz válnak hasonlóvá. Mivel növelik a vérben az egyes koleszterinek szintjét, hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

Chips, keksz, margarin

Transzzsírok találhatók margarinokban, kekszekben, chipsekben, csokoládékban, valamint a gyorséttermek által használt hidrogénezett olajok is nagy arányban tartalmaznak ilyen összetevőt.
A kutatók szerint a transzzsírok azért különösen veszélyesek, mert már igen kis mennyiségben jelentős károkat okozhatnak a szervezetben. Napi 5 grammnyi például - ennyi van egy adag sültburgonyában - 25 százalékkal növeli az érrendszeri megbetegedések esélyét.

A transzzsírt tartalmazó ételek fogyasztása hosszú távon káros - mondta az InfoRádióban Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke.

A szervezet ennek lebontására nincs felkészülve, ezért az nagymértékben lerakódik az erek falában, és szívinfarktust, érelmeszesedést, szélütést okoz.

Nagy András szerint, ha Magyarországon sikerülne megszüntetni az élelmiszerekben a transzzsírok hozzáadását, azzal évente mintegy ezer ember halálát lehetnek megelőzni.

A kormánytól várnak segítséget

A két szervezet felhívásában azt kérik a kormányzattól, hogy változtassa meg az élelmiszerek címkézésének szabályait, jelenleg ugyanis nem kell feltüntetni, hogy milyen arányban tartalmaznak transzzsírokat. Azt is szeretnék, hogy az élelmiszercímkék tartalmazzák a napi ajánlott bevitel mennyiségét is.

Ehhez hasonló szabályozás működik az Egyesült Államokban is, az Európai Unióban pedig folyik az egyeztetés az élelmiszercímkék felülvizsgálatáról.

Dániában 2003 óta tilos olyan élelmiszert árusítani, amely két százaléknál nagyobb mennyiségben tartalmaz transzzsírokat. Azóta csaknem 20 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×