eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Disznózsírral tankolhatjuk majd tele az autót

A ConocoPhillips amerikai olajcég és a Tyson Foods, a világ legnagyobb hús előállítója bejelentette: dízelolajat készítenek disznózsírból. A közlés szerint a szarvasmarhák és a baromfik szintén "hajtóanyaggá alakíthatók át".

A két cég állítása szerint a disznóhájból előállított dízel kevésbé lesz szennyező, mint a nyersolajból készített: kevesebb szén-dioxidot szabadul majd fel belőle, ként pedig egyáltalán nem tartalmaz.

A ConocoPhilips reményei szerint évi 175 millió gallon állati nyersanyagból készített dízelolajat állít majd elő két esztendőn belül. Ez a teljes dízelolaj termelés három százalékát teszi majd ki.

Az ehhez szükséges kiolvasztott zsírt a Tyson Foods szállítja majd. Az ilyen módon kezelt hájat jelenleg kozmetikai szerekben, szappanokban és különböző állattápokban használják fel.

A ConocoPhilips néhány év alatt 100 millió dollárt fordít a projektre, ami a termék után járó adókedvezmény formájában térülhet meg a cégnek.

A vállalat jelezte, hogy nem tenyésztenek majd sertéseket kifejezetten erre a célra, csak a húskészítmények maradékát használják fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×