eur:
393.29
usd:
353.83
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Újabb felmérés a mobilozás hatásairól

Akik régóta használnak mobiltelefont, azoknak sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy agydaganatuk alakul ki. A tumor azon az oldalon alakul ki, amelyhez a mobilt emelik a telefonálók.

Azoknál, akik legalább 10 éve használnak mobiltelefont, majdnem 40 százalékkal gyakoribb az agydaganat egy speciális fajtája. Ráadásul a tumor a fülhöz közel alakul ki, általában ott, ahová a mobilt emelik az emberek a beszélgetéskor.

Egy nemzetközi, daganatokkal foglalkozó kiadványban megjelent írás a második, amely szerint a mobilozás igenis növeli a rák kialakulásának esélyét. Számos más tanulmány azonban eddig ennek az ellenkezőjét állította.

Rövid távon nem káros

A brit kormány létrehozott egy programot a mobil kommunikációs technológiák egészségre gyakorolt hatásainak vizsgálatára. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy rövid távon nincs hatása az emberi szervezetre a vezeték nélküli telefonálásnak, hosszú távon azonban igen.

A tanulmány elkészítése után több kutató is úgy vélte: szükség van olyan vizsgálatokra, amelyek nem általában vizsgálják a mobiltelefonálás hatásait, hanem kifejezetten arra ad választ, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha valaki évtizedeken át mobilozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×