eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Veszélyes háztartási tisztítószerek

Több tucat tisztítószert használnak a háziasszonyok ahhoz, hogy tisztán tartsák a lakást. A legtöbben az előírt mennyiség többszörösét alkalmazzák a jobb hatás érdekében. Pedig ezzel környezetüket és egészségüket is veszélyeztetik.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete kiadványában javaslatokat gyűjtött össze, hogy minél kevesebb vegyszert kelljen használni a háztartásban.

A szervezet vezetője az InfoRádióban elmondta: nap mint nap csaknem 100 ezer vegyi anyaggal találkozunk, 70 százalékáról viszont egyáltalán nem tudjuk, hogy mennyire veszélyesek. Nincs információnk arról, hogy milyen mennyiségben kell használni ezeket ahhoz, hogy ne okozzanak kárt.

Ennek következtében a vegyi anyagok okozta megbetegedések száma évről évre emelkedik, mint ahogy az ehhez kapcsolódó társadalmi kiadások is - mondta Újhelyi Kata.

Kerüljük az univerzális tisztítószereket!

A vegyszerek ráadásul a környezetet is károsítják. A vízbe kerülve beszivárog a talajba, onnan pedig a növényekbe, onnan pedig az élelmiszerekbe kerülhetnek.

Újhelyi Kata mindenkinek azt javasolja, hogy kerülje azokat a termékeket, amelyeken narancssárga mezőben fekete szimbólum van, ezek ugyanis a legveszélyesebbek. Szintén mellőzni kell az univerzális tisztítószereket, mert ezek sokkal erősebbek a szükségesnél.

Mindenkinek csökkenteni kellene a felhasznált vegyszerek mennyiségét, sőt, a vegyi anyagok helyett inkább a hagyományos tisztítószereket kellene használni : citromot, szódabikarbónát, vagy ecetet kellene használni. Ezek ráadásul olcsóbbak is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×