Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus

Veszélyes háztartási tisztítószerek

Több tucat tisztítószert használnak a háziasszonyok ahhoz, hogy tisztán tartsák a lakást. A legtöbben az előírt mennyiség többszörösét alkalmazzák a jobb hatás érdekében. Pedig ezzel környezetüket és egészségüket is veszélyeztetik.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete kiadványában javaslatokat gyűjtött össze, hogy minél kevesebb vegyszert kelljen használni a háztartásban.

A szervezet vezetője az InfoRádióban elmondta: nap mint nap csaknem 100 ezer vegyi anyaggal találkozunk, 70 százalékáról viszont egyáltalán nem tudjuk, hogy mennyire veszélyesek. Nincs információnk arról, hogy milyen mennyiségben kell használni ezeket ahhoz, hogy ne okozzanak kárt.

Ennek következtében a vegyi anyagok okozta megbetegedések száma évről évre emelkedik, mint ahogy az ehhez kapcsolódó társadalmi kiadások is - mondta Újhelyi Kata.

Kerüljük az univerzális tisztítószereket!

A vegyszerek ráadásul a környezetet is károsítják. A vízbe kerülve beszivárog a talajba, onnan pedig a növényekbe, onnan pedig az élelmiszerekbe kerülhetnek.

Újhelyi Kata mindenkinek azt javasolja, hogy kerülje azokat a termékeket, amelyeken narancssárga mezőben fekete szimbólum van, ezek ugyanis a legveszélyesebbek. Szintén mellőzni kell az univerzális tisztítószereket, mert ezek sokkal erősebbek a szükségesnél.

Mindenkinek csökkenteni kellene a felhasznált vegyszerek mennyiségét, sőt, a vegyi anyagok helyett inkább a hagyományos tisztítószereket kellene használni : citromot, szódabikarbónát, vagy ecetet kellene használni. Ezek ráadásul olcsóbbak is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Nagyon is létezik gasztroturizmus – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában, és felhívta a figyelmet újonnan összeállított gasztroséta helyekre. Beszélt arról is, hogy a hozzánk látogató külföldiek hetven százaléka milyen ételt keres, és hogy leáldozik-e a fine dining csillaga. Megtudhattuk tőle azt is, miért „házasítják” a japán és a perui konyhát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. december 7. 05:36
×
×
×
×