eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk

Elégedetlen a budapesti levegővel? Forduljon Brüsszelhez!

Szereljen részecskeszűrőt autójára, tartsa karban kéményeit és buszozzon ahelyett, hogy a saját kocsijába ülne. A többi mellett ezt tartalmazza a Levegő Munkacsoport ajánlása. A szervezet gyakorlati tanácsokat ad ahhoz, mit tehetünk a légszennyezettség csökkentéséért.

A Levegő Munkacsoport kiadványának egyik szerkesztője az InfoRádióban azt mondta: a javaslatokat a hozzájuk érkező kérdések alapján állították össze. Az emberek a leggyakrabban arra kíváncsiak, hogy hol a legjobb a levegő, ugyanis nagyon félnek a káros hatásoktól. De tanácsot kérnek ahhoz is, hogy mit tehetnek a környezet kíméléséért.

A Levegő Munkacsoport abban is segít, hogy hova fordulhatunk, ha a közelünkben valaki szennyezi a környezetét, vagy hogy milyen támogatás vehető igénybe, ha korszerűsíteni akarjuk házunk fűtési rendszerét - mondta Lenkei Péter.

Tömegközlekedés és útvonaltervezés

A szervezet munkatársai gyakran azt javasolják, hogy autózás helyett inkább szálljunk fel a tömegközlekedési járművekre, vagy ha erre nincs lehetőség, előre tervezzük meg az utunkat, hogy minél hamarabb odaérjünk.

A munkacsoport honlapjáról letölthető egy formanyomtatvány is, amellyel bárki az Európai Unió illetékes bizottságához fordulhat, ha elégedetlen azzal, amit a Fővárosi Önkormányzat tesz a légszennyezettség csökkentése érdekében.

A tanulmány szerint Magyarországon évente 40-50 napon alig van légmozgás, emiatt a nagy hőségben, vagy a téli ködben felhalmozódhatnak a káros anyagok.

Budapesten, és Európa legtöbb nagyvárosában a dízelautók által kibocsátott rákkeltő részecskék okozza a legnagyobb légszennyezési problémát. Ezért is tartják az egyesület munkatársai fontosnak, hogy az emberek maguk is tegyenek a légszennyezettség csökkentéséért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×