INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 26. hétfő
Izsó

Nem szereti az unió a füstölt húsokat, a kolbász maradhat

Infostart / InfoRádió

Akár ki is tilthatják az Európai Unióból a füstölt báránybordát és a szárított halat. A két norvég specialitás egy új uniós irányelv miatt kerültek veszélybe, amely szigorú határértékeket ír elő a füstölt élelmiszerekre. A magyar füstölt kolbászt azonban nem kell félteni.

Sohár Pálné, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: évtizedek óta tudott, hogy a fa égetésekor egészségre ártalmas anyagok keletkeznek, amelyek a füstölt élelmiszerekbe is bekerülnek.

Ugyanakkor kemény fa égetésével és a hőmérséklet szabályozásával jelentősen csökkenthető az ártalmas anyagok mennyisége. Magyarországon régóta ennek figyelembevételével készítik a füstölt élelmiszereket – tette hozzá.

Magyarországon régóta van egészségügyi határérték a füstölt élelmiszerekkel kapcsolatban, és ez szigorúbb, mint amit most az Európai Unió előír – tette hozzá Sohár Pálné.

Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az InfoRádióban azt mondta, hogy a rákos megbetegedések és a füstölt élelmiszerek gyakori evése közötti összefüggés bizonyított tény, ugyanakkor sok zöldség fogyasztásával semlegesíthető ez a káros hatás.

Mindkét szakember úgy vélte: nem fenyegeti veszély a magyar füstölt kolbászt, de fogyasztása csak mértékkel ajánlott, mert jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz.

Kapcsolódó hang

Interjú Antal Emesével
 


Interjú Sohár Pálnével
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018