INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

olaf

vádemelés

költségvetési csalás

fővárosi törvényszék

Judges gavel and Themis statue.

Vádemelés egy OLAF által is vizsgált költségvetési csalási ügyben

Infostart

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult, uniós támogatás jogosulatlan igénybevételével kapcsolatos bűnügyben a Fővárosi Főügyészség 11 személlyel szemben emelt vádat, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

A vádirat lényege szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2011–2012. évben több olyan – nagyobb részt uniós forrásokból megvalósuló – pályázati felhívást tett közzé, amelyeknek célja a hátrányos helyzetű térségekben történő gazdaságfejlesztés és munkalehetőség-teremtés támogatása volt.

Az egyik vádlott, egy informatikai szolgáltatásokat nyújtó cég képviselője 3 pályázatot is benyújtott, amelyekkel összesen 324 millió forint támogatást nyert el oly módon, hogy társai segítségével több ponton szándékosan megsértette a kiírási feltételeket, melyeket igyekezett leplezni. Így például a ténylegesen budapesti megvalósulási helyszín helyett egy vidéki helyszínt jelölt meg, és előfordult olyan eset is, hogy a látszat erősítése érdekében egyik társa közreműködésével vidékre utaztatta a munkavállalókat, továbbá olyan alkalmazottakra is elszámolt támogatást, akik nem is dolgoztak a projekteken. Emellett, ugyancsak társai segítségével, közbeiktatott cégekkel szerződéses láncokat alakított ki, annak érdekében, hogy elfedje a tényleges üzleti kapcsolatokat, illetve a projektek megvalósításához szükséges informatikai fejlesztések árát mesterségesen, indokolatlanul megnövelje, és ezáltal több támogatást tudjon igényelni.

A pályázati összegek csalárd elnyerése mellett egyes vádlottak az alvállalkozói láncokban fiktív számlákkal jogosulatlanul csökkentették a fizetendő áfát – emlékeztet a Fővárosi Főügyészség.

Az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) vizsgálta a támogatásokat és ajánlással élt a Legfőbb Ügyészség felé, amelynek eredményeként a Fővárosi Főügyészség az ügyben nyomozást rendelt el, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal teljesített.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége, valamint más bűncselekmények miatt emelt vádat. A főügyészség a vádiratban végrehajtandó, illetve végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetések, pénzbüntetések, cégvezetéstől eltiltások kiszabására, valamint vagyonelkobzások alkalmazására tett indítványt.

Nyitókép: Zolnierek/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018