eur:
393.24
usd:
367.98
bux:
66057.1
2024. április 24. szerda György
Judges gavel and Themis statue.
Nyitókép: Zolnierek/Getty Images

Vádemelés egy OLAF által is vizsgált költségvetési csalási ügyben

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult, uniós támogatás jogosulatlan igénybevételével kapcsolatos bűnügyben a Fővárosi Főügyészség 11 személlyel szemben emelt vádat, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

A vádirat lényege szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2011–2012. évben több olyan – nagyobb részt uniós forrásokból megvalósuló – pályázati felhívást tett közzé, amelyeknek célja a hátrányos helyzetű térségekben történő gazdaságfejlesztés és munkalehetőség-teremtés támogatása volt.

Az egyik vádlott, egy informatikai szolgáltatásokat nyújtó cég képviselője 3 pályázatot is benyújtott, amelyekkel összesen 324 millió forint támogatást nyert el oly módon, hogy társai segítségével több ponton szándékosan megsértette a kiírási feltételeket, melyeket igyekezett leplezni. Így például a ténylegesen budapesti megvalósulási helyszín helyett egy vidéki helyszínt jelölt meg, és előfordult olyan eset is, hogy a látszat erősítése érdekében egyik társa közreműködésével vidékre utaztatta a munkavállalókat, továbbá olyan alkalmazottakra is elszámolt támogatást, akik nem is dolgoztak a projekteken. Emellett, ugyancsak társai segítségével, közbeiktatott cégekkel szerződéses láncokat alakított ki, annak érdekében, hogy elfedje a tényleges üzleti kapcsolatokat, illetve a projektek megvalósításához szükséges informatikai fejlesztések árát mesterségesen, indokolatlanul megnövelje, és ezáltal több támogatást tudjon igényelni.

A pályázati összegek csalárd elnyerése mellett egyes vádlottak az alvállalkozói láncokban fiktív számlákkal jogosulatlanul csökkentették a fizetendő áfát – emlékeztet a Fővárosi Főügyészség.

Az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) vizsgálta a támogatásokat és ajánlással élt a Legfőbb Ügyészség felé, amelynek eredményeként a Fővárosi Főügyészség az ügyben nyomozást rendelt el, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal teljesített.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége, valamint más bűncselekmények miatt emelt vádat. A főügyészség a vádiratban végrehajtandó, illetve végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetések, pénzbüntetések, cégvezetéstől eltiltások kiszabására, valamint vagyonelkobzások alkalmazására tett indítványt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×