eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
E-cigarettes on dark background in smoke, mocap, front view
Nyitókép: Aleksandr Pykhteev/Getty Images

Brutális bírságot kapott egy Elf Bart árusító webáruház

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a legmagasabb, csaknem 70 millió forintos bírsággal sújtott egy szlovákiai webáruházat, mert tiltott terméket hirdetett a magyar fogyasztóknak.

A nemzeti versenyhatóság tavaly nyáron indított vizsgálatot két szlovák céggel szemben miután e-cigarettákat, illetve a kiskorúak körében népszerű, ezért különösen veszélyes Elf Bar termékeket árusítottak magyar nyelvű webáruházaikban.

A vizsgálat megállapította, hogy a Yzer s.r.o. "v likvidácii" - korábbi nevén Vaper s.r.o. - cég a fogyasztókat megtévesztette, mert azt a benyomást keltette, hogy webáruházának termékei jogszerűen forgalmazhatók.

A versenyhatóság súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a tiszteségtelen gyakorlat sérülékeny célcsoportokat - így fiatalokat és kiskorúakat - is célzott, illetve

a cég egyértelmű ágazati szabályozási tilalmakat sértett meg, továbbá a termékek komoly egészségügyi kockázatokat okozhatnak.

A jogsértésért a vállalkozás éves árbevételéhez mért törvényi maximumot, 68,1 millió forint bírságot szabtak ki, és megtiltották a cégnek a magatartás folytatását. A GVH felhívja a figyelmet arra, hogy

Magyarországon a fenti termékek internetes forgalmazása, online vásárlása jogellenes.

"A fogyasztók ne dőljenek be a legális kereskedés látszatát keltő webáruházaknak, és ne rendeljenek ilyen termékeket se Magyarországról, se külföldről" - írja a GVH közleményében.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×