eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Judges gavel and Themis statue.
Nyitókép: Zolnierek/Getty Images

Még a feleségét is palira vette az „áltábornok” - döbbenetes bűnügy

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség egy 53 éves férfi ellen, aki a feleségét is átverve, magát tábornoknak kiadva mintegy 150 millió forintot csalt ki több sértettől különböző előnyök ígéretével.

A főügyészség csütörtöki közleménye szerint a férfi és öt társa ellen részben folytatólagosan, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vagyon elleni és korrupciós bűncselekmények miatt emeltek vádat a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat szerint a 2016 februárjában börtönből szabadult – taxisként dolgozó – férfi elhatározta, hogy magát hivatalos személynek kiadva, az adódó lehetőségeit valótlanul hangoztatva, másokat tévedésbe ejtve szerez pénzt.

A bűncselekményéhez a tévedésben tartott vagy abba bevont nőkkel – többször párhuzamosan – fenntartott kapcsolatait is felhasználta, a megvádolt társai közül pedig – jó üzletet remélve – többen voltak abban a tudatban, hogy a férfin keresztül hivatalos személyt vesztegetnek.

A férfi 2016 márciusában megismert feleségének és családjának valótlanul azt állította, hogy a rendőrségen dandártábornok, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatoknál és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is hivatásos beosztásban van, továbbá

a belügyminiszterrel bizalmi kapcsolatban áll, akit alkalmanként helyettesíteni is szokott a munkájában.

A férfi 2016 októberében ugyanerre hivatkozva megtévesztett egy másik nőt is, akit az iránta fennálló érzelmeit kihasználva arra vett rá, hogy álnéven, magát a Belügyminisztérium dolgozójának kiadva a sértettek előtt erősítse meg állításait.

Az elkövető alaptalanul ígért állást a rendőrségen pár százezer forintért, elkerülendő a különböző hatósági eljárások megindítását „cég-, valamint rendszámvédelmet” árult, és „belügyminisztériumi fedett nyomozók” által korábban használt lakások áron aluli megvételéért vett át milliós nagyságrendű előleget legalább húsz sértettet becsapva, nekik összesen ötven ingatlan eladását ígérve.

A férfi pályaválasztás előtt álló gyerekek szüleinek is kínált 1 millió 800 ezer forintért egy „fekete könyvnek” nevezett tananyagot, amelyről azt állította, hogy azzal biztosítható az egyetemi felvételi és később a rendvédelmi pályán a vezető beosztás megszerzése is.

A valójában az internetről bárki által letölthető és lespirálozott törvénymagyarázatot öten vették meg.

A férfi, aki mintegy 150 millió forinttal károsította meg a sértetteket, letartóztatásban van. Az ügyészség a vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság a különös, többszörös visszaesőt halmazati büntetésül ítélje végrehajtandó fegyházbüntetésre – azzal, hogy feltételes szabadságra bocsátása kizárt – és 117 millió forint értékben vagyonelkobzást is javasolnak vele szemben.

A Központi Nyomozó Főügyészség közlése szerint a férfi a terhére rótt valamennyi bűncselekmény elkövetését beismerte.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×