INFORÁDIÓ 
2020. május 25. hétfő
Orbán

közmunka

facebook

koronavírus

álhír

ügyészség

Közmunkára ítéltek két embert Facebook-bejegyzések miatt Békéscsabán

Közmunkára ítéltek két embert Facebook-bejegyzések miatt Békéscsabán

Infostart

Az egyikük valótlan tartalmú bejegyzést írt, majd megosztotta egy csoportban, a másik pedig az oldal adminisztrátoraként nem törölte azt.

Közérdekű munkát szabtak ki egy 32 éves békéscsabai és egy 34 éves battonyai férfira Békéscsabán, mert valótlan tartalmú írást tettek közzé 2020 februárjában az egyik közösségi oldalon februárban a koronavírusról - közölte a Békés Megyei Főügyészség. Hozzátették: az egymással ismerősi kapcsolatban lévő két férfi különböző weboldalakon rendszeresen megjelentettek nem ellenőrzött forrásból származó írásokat jövedelemszerzés érdekében.

A fiatalabb férfi 2020. február 2-án Békéscsabáról egy weboldalon a köznyugalom megzavarására alkalmas, közveszéllyel járó esemény bekövetkezéséről szóló, különböző hírekből származó cikkrészletek és fényképfelvételek összeszerkesztésével létrehozott, valótlan tartalmat tett közzé. Az írás szerint Magyarországon koronavírussal fertőzött, lázas betegeket találtak Ferihegyen, akiket izolációs ruhába öltözött egészségügyi dolgozók vittek el, és helyeztek karanténba.

A férfi ugyanezen a napon a legnagyobb közösségi portál egyik csoportjában a cikket megosztotta, míg idősebb társa, aki ennek az oldalnak adminisztrátora, a bejegyzést a valótlan tartalma ellenére nem törölte, így az a csoport tagjai számára hozzáférhetővé vált.

A Békéscsabai Járási Ügyészség a két férfit 2020. május 21-én bíróság elé állította. A bíróság közveszéllyel fenyegetés bűntettében találta őket bűnösnek, amelyért a fiatalabb férfit 250 óra, míg társát 150 óra közérdekű munka büntetésre ítélte. A döntést a terheltek és az ügyészség is tudomásul vette.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018