eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

A fél világot rettegésben tartják - íme, kik ők

Dollár százmilliók, ha nem milliárdok tűntek már el a világ legveszélyesebb kiberbűnözőinek mesterkedése miatt, de volt, aki titkos rakétakísérletek eredményeit lopta el és megint más, aki egy komplett gátat akart megbénítani. Az FBI 41 legkeresettebb kiberbűnözője, kiberbűnözői csoportjai közül íme az első három.

Értelemszerűen az FBI listáján az amerikai kormány megbízására eljáró hackerek, például a Tailored Access Operations vagy a CIA szakemberei nem találhatók meg - írja a 10-es listát bemutató összesítésében a Portfolio.

A kínai hadsereg 61398-as egysége

Az FBI a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) öt tagját körözi, amiért 2006 és 2014 közt hat amerikai cégtől loptak információt. Többek közt atomenergiával, fémiparral és napenergiával foglalkozó vállalatok kerültek a célkeresztjükbe. Főleg technológiai szabadalmakat emeltek el, vélhetően azért, hogy ezt kínai állami vállalatok számára átadják, de volt, hogy egyes cégek levelezését törték fel, miközben azok kínai cégekkel tárgyaltak. A csoportot vélhetően Szun Kailiang vezette, akkor még századosként, aki ellen szintén elfogatóparancs van érvényben. A kínai kormány persze mindent tagad és az FBI körözését "szakmaiatlannak" nevezték.

A Merszad és az ITSecTeam tagjai

A Merszad és az ITSecTeam két iráni cég, melyek kiberbiztonsági vállalatoknak álcázzák magukat, valójában viszont a Forradalmi Gárda hackereinek frontjaként szolgálnak. DDoS-támadások tucatjait vitték már végbe az Egyesült Államok bankjai ellen, meghackelték a NASA-t és feltörték egy amerikai gát, a Bowman Dam informatikai rendszerét is. Ha mindez nem lenne elég, a cégek egyszerre kiképzőközpontként is funkcionálnak, ahol hackerek és hírszerzők következő generációit tanítják a kiberhadviselés titkaira.

A Merszadot Mohammed Sadegh Ahmadzadegan és Omid Ghaffariana vezetik, míg az ITSecTeam vezetője Adhmed Fathi.

A szír elektronikus hadsereg tagjai

Az FBI az Asszad-párti szír hackercsapat, a Szír Elektronikus Hadsereg (SEA) két tagját körözi, Firasz Dardart és Ahmed Al-Aghát, akik a "The Shadow" és a "Th3 Pr0" álnéven tevékenykedtek.

A hackercsapat megtámadta már a Washington Postot, a New York Timest és a CNN-t is, valamint számítógépeket fertőztek meg zsarolóvírusokkal, mellyel mintegy 500 ezer dollárra tettek szert. Szerveztek spamhadjáratokat is, melyekkel nyugati politikusok, például Barack Obama és Nicolas Sarkozy Facebook-oldalait támadták meg.

A szír hackerek kézre kerítésében való segítségért 100-100 ezer dollárt ajánl az FBI.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×