eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Milliárdos költségvetési csalás – vádat emelt a Fővárosi Főügyészség

A Fővárosi Főügyészség a bűnszervezet irányítóival, több tagjával, a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó cégek vezetőivel, és ún. stróman személyekkel szemben nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra. Az ügynek összesen 40 vádlottja van.

A vádirat szerint az öt személyből álló, két személy által irányított bűnszervezet 2013. évtől működött. A bűnszervezet egy olyan munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céghálózatot hozott létre, amelyben a cégek élére ún. „stróman” személyeket állítottak, akik csupán papíron vállalták el a cégek vezetését. A bűnszervezet célja az volt, hogy a szolgáltatásaikat igénybe vevő gazdasági társaságoknak biztosítsák azt, hogy a munkavállalóik után az adókat és járulékokat ne kelljen megfizetniük - olvasható a a Fővárosi Főügyészség közleményében.

A bűnszervezetek szolgáltatásait jellemzően személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó gazdasági társaságok vették igénybe. A munkavállalókat papíron a bűnszervezetekhez tartozó cégekhez jelentették be úgy, hogy őket a valóságban az adókerülő gazdasági társaságok foglalkoztatták. Ezután az adókerülő cégek a bűnszervezethez tartozó cégekkel különböző munkák teljesítésére színlelt szerződéseket kötöttek, amely révén tulajdonképpen színleg a saját munkavállalóikat vették kölcsönbe. A dolgozók után a járulékokat ezután sem az őket tényleges foglalkoztató adókerülő cég, sem pedig a papírok szerinti munkáltató cég nem fizette meg. Emellett az adókerülő cégek az általuk befogadott fiktív számlák révén az adófizetési kötelezettségeiket is csökkenteni tudták.

A lebukás elkerülése érdekében a bűnszervezet a cégpiramis alján lévő munkaerő-kölcsönző társaságokat rendszeres időközönként lecserélte.

A vádlottak a munkáltatást terhelő közterhek meg nem fizetésével, valamint a fizetendő ÁFA jogosulatlan csökkentésével 2013 januárjától 2015 júniusáig összesen csaknem 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. A cselekmények elkövetését a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nyomozóinak 2015 júniusában tartott nagyszabású akciója szakította meg.

A bűnszervezet által létrehozott „adóelkerülő szolgáltatást” 19 gazdasági társaság vette igénybe, amelyért azok vezetői az állami költségvetés terhére elért jogtalan haszon bizonyos százalékát a bűnszervezet vezetőinek juttatták.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben összesen 40 személlyel szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×