INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

12 év börtönt kapott a megvesztegetett volt szegedi bíró

InfoRádió / MTI
Tizenkét év börtönre súlyosította N. B., volt szegedi törvényszéki bíró vesztegetés miatt első fokon kiszabott 10 év börtönbüntetését csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletében a Debreceni Ítélőtábla.

A Szegedi Törvényszék bírói tisztségéből 2012 januárjában felfüggesztett tanácselnökét a táblabíróság 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és véglegesen eltiltotta az egyetemi jogi diplomához kötött foglakozástól. Egyebekben helybenhagyta a Debreceni Törvényszék ítéletét.

Az ítélőtábla indoklása szerint a modern társadalmak alkotmányos alapértéke a független igazságszolgáltatás, amelynek azt kell képviselnie, hogy a csúcsán elhelyezkedő bíró a döntésének meghozatalakor mindenféle külső ráhatástól mentesen jár el. A hivatali vesztegetés körében nincs annál nagyobb bűn, mint amikor egy bíró adja el a döntését.

Az ilyen cselekmény képes alapjaiban megrengetni az alkotmányos alapelvekbe, többek között a törvény előtti egyenlőségbe vetett hitet. A bíróság szükségesnek látta a vádlottat véglegesen eltiltani a foglalkozásától is, hiszen ki lenne méltatlanabb erre, mint az a bíró, akit megvesztegettek - indokolta a döntést Ficsór Gabriella tanácsvezető bíró.

A címlapról ajánljuk