eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elmarasztalták a Hende Csaba balesetét okozó ralist

A Balassagyarmati Törvényszék hétfőn jogerősen bűnösnek mondta ki közúti baleset okozásának vétségében Vincze Márton raliversenyzőt, aki 2013. szeptember 19-én ütközött össze a Hende Csaba akkori honvédelmi minisztert szállító autóval a Nógrád megyei Nagylóc határában.

A versenyzőt 900 ezer forint pénzbüntetésre és két év hat hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a törvényszék. A vádlottnak 369 ezer 514 forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Az ítélet ellen további fellebbezésnek nincs helye.

Tavaly novemberben 200 ezer forint pénzbüntetésre és tíz hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte Vincze Mártont a Balassagyarmati Városi Bíróság. Az első fokú ítélet nem vált jogerőssé, mert az ügyész mindkét tételnél súlyosbítást kért, a vádlott és védője pedig a járművezetéstől eltiltás miatt fellebbezett. 

Kovács István tanácselnök a hétfői döntés indoklásában kifejtette: a törvényszék nagyobb nyomatékot tulajdonít a súlyosbító körülményeknek, így annak, hogy a vádlott magáncélra vett igénybe egy közutat és tudatosan szegett meg közlekedési szabályokat.

Vincze Márton 2013 szeptemberében egy versenyre készülve tesztelte autóját a Nagylóc és Zsúnypuszta közötti szerpentinen, amikor járműve frontális átfedéssel ütközött a miniszteri autóval. A balesetben a vádlott és utastársa, valamint Hende Csaba és sofőrje is csonttöréses sérüléseket szenvedett. A tesztelés idején CB-rádiós, láthatósági mellényt viselő emberek biztosították a szakaszt, ugyanakkor a tesztelésre nem volt engedélyük.

Másodfokon új szakértő meghallgatásával folytatódott hétfőn a tárgyalás. A vádlott ügyvédje magánszakértői véleményt csatolt, amely - mint mondta - jelentősen eltér a perbelitől és a harmadik szakértői állásponttól is, és sérelmezte, hogy a magánszakértőt a bíróság nem idézte be. Az ő vizsgálata szerint a Hende Csabát szállító Audi a bal oldali sávot is igénybe véve érkezett a baleset helyére, a másik két vélemény szerint Vincze Márton lépte át a záróvonalat.

A hétfőn meghallgatott szakértő a rendelkezésre álló nyomokból készített matematikai szimulációval arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy az Audi a saját sávjában közlekedett, és a védelem által felkért kollégája szerinte rosszul, 10-15 méter eltéréssel pozícionálta a baleset helyszínét.

Perbeszédében az ügyész hangsúlyozta, amikor a vádlott nem felmentésért, hanem enyhítésért fellebbezett, elfogadta a büntetőjogi felelősséget, és azt mondta, a helyzet abból alakult ki, hogy Vincze Márton lényegében versenypályának használta a közutat.

A vádlott ügyvédje - aki amiatt, hogy nem tudják ütköztetni a szakértők véleményét, eredménytelenül kérte a tárgyalás elhalasztását - aláhúzta, továbbra sem tudják a pontos választ arra, hol haladt az Audi és hol volt az ütközési pont. Ráadásul az első szakértő, aki két éve a helyszíni szemlén is részt vett, az Audi nyomait nem vizsgálta, mert állítása szerint arra nem kapott felkérést - mondta.

A védelem ezúttal is azt kérte, hogy a több évtizede sikeres autóversenyzőt, a több száz magyar bajnokságot megnyerő Vincze Mártont ne tiltsa el a bíróság a járművezetéstől, mert ez egzisztenciális kérdés is. Az ügyész szerint a közúti eltiltás nem korlátozza a versenyzést, Vincze Márton viszont azt mondta, hogy raliversenyen jogosítvány nélkül nem lehet versenyezni.

A hétfői tárgyaláson, ugyanúgy, mint az első fokún, csak a vádlott és védője jelent meg a baleset résztvevői közül. 

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×