eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Izsáki rendőrök: akár különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés is lehet a vád

A Kecskeméti Törvényszék azt javasolja az ügyészségnek, hogy ne halált okozó testi sértéssel, hanem különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják meg azt a két izsáki rendőrt, akik a vádirat szerint áprilisban agyonvertek egy férfit - hangzott el hétfőn az M1 Kékfény című műsorában.

A Kékfény szerint amennyiben emberölés miatt ítélik el a rendőröket, a büntetési tétel 10 évtől életfogytiglanig terjed. Sőt, ha bebizonyosodik, hogy három erőszakos bűncselekményt is elkövettek, akkor a "három csapás" szabály alapján kötelező kiszabni rájuk az életfogytig tartó szabadságvesztést.

A bíróság állásfoglalása nem kötelező az ügyészség számára; továbbra is fenntarthatja a halált okozó testi sértés vádját, ám a bíróság ettől függetlenül is elítélheti emberölésért a vádlottakat - közölték a műsorban.

A bűnügyi magazinban elhangzott, hogy a nyomozás adatai szerint Izsákon bevett gyakorlat volt a gyanúsítottak bántalmazása, ugyanis nemcsak az áldozatot, hanem másik négy embert is megvertek a rendőrök. Ezért merülhet fel a három erőszakos bűncselekmény elkövetésének a vádja, vagyis a "három csapás" alkalmazása.

A halált okozó testi sértés büntetési tétele viszont "csak" kettőtől nyolc évig terjed - ismertették a műsorban.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség október 1-jén jelentette be, hogy vádat emelt az izsáki rendőrsön agyonvert férfi ügyében két rendőr ellen halált okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt.

Az ügyészség szerint az első- és a másodrendű vádlott április 8-án 17 óra körül Orgoványon intézkedett a sértettel szemben, mert olyan bejelentés érkezett az izsáki rendőrőrsre, hogy a későbbi sértett, Bara József egy lopás elkövetője lehet. A férfit előállították, hátrabilincselték a kezét, és nem sokkal 18 óra előtt az őrsre szállították. Ezután a másodrendű vádlott által is használt irodában egy székre ültették a férfit, és vallatni kezdték. Az első- és másodrendű vádlott mintegy 2 órán át felváltva és együtt is nagy erővel bántalmazta a sértettet azért, hogy a bűncselekményről vallomást tegyen, annak elkövetését ismerje be.

Nem sokkal 20 óra előtt a sértett rosszul lett, elájult, és a vádlottak már hiába hívtak mentőt, hiába kísérelték meg az újraélesztést, a kiérkező orvos csak a halál beálltát tudta megállapítani.

Az ügyészség az első- és a másodrendű vádlott mellett két másik rendőr ellen is vádat emelt négy további, a rendőrségre előállított ember sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt.

Bara József sírjánál májusban lerótta kegyeletét Orbán Viktor miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×