eur:
390.77
usd:
365.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hogyan büntetik az orvvadászokat külföldön?

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával Magyarországon önálló bűncselekményi kategória lenne az orvvadászat, így alapesetben akár három év börtönbüntetés is kiszabható lesz. Az orvvadászatot több országban is súlyosan büntetik.

Németországban

az orvvadászat és -halászat a vagyon elleni bűncselekmények közé tartozik, pénzbírsággal vagy három, különösen súlyos esetekben öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A 82 milliós országban 350 ezer vadász rendelkezik engedéllyel. 2010-ben a rendőrség 1016 olyan bűncselekményről szerzett tudomást, amely a büntetőtörvénykönyv orvvadászattal foglalkozó paragrafusához kapcsolódik. A gyanúsítottak túlnyomórészt felnőtt férfiak, s az esetek többségében lakóhelyük közelében követik el tettüket.

Olaszországban az orvvadászat országosan elterjedt, hatalmas méretű és eltűrt jelenség - az állatvédők szerint. Tavasszal és ősszel csapdarengeteg lepi el az erdőket és mezőket. Tavaly a legtöbbet, 13 ezret Szardínia szigetén számolták össze. Az orvvadászok anyagi haszonért ejtik el áldozataikat. A közel 750 ezer tagot számláló olasz vadásztársadalom szavakban elhatárolja magát, de tavaly elérte az orvvadászokat büntető jogszabályok enyhítését: jelenleg a tetten ért orvvadászra 3000 eurós bírság és maximum 18 hónapos börtön róható ki.

Nagy-Britanniában a vadászat - és különösen az orvvadászat - kérdése nem választható el attól, hogy a brit törvényhozás egy tragikus, másfél évtizeddel ezelőtti, 16 kisgyermek életét kioltó iskolai lövöldözés nyomán a világ egyik legszigorúbb fegyvertartási törvénycsomagját fogadta el. Ennek alapján magánszemély Nagy-Britanniában gyakorlatilag semmilyen jogcímen nem juthat tűzfegyverhez, a vadászfegyverek is a vadásztársaságok tulajdonában vannak, és a társaságok tagjai e fegyvereket nem tárolhatják otthonukban. Éppen ezért a vadászfegyverrel elkövetett bűncselekmények igen ritkák. Nagy-Britanniában a vadászat leghagyományosabb, évszázadokra visszanyúló formája egyébként is a lóhátról, kopófalkával történő rókavadászat.

Franciaországban
külön szervezet, a vadászati rendőrség hatáskörébe tartozik az orvvadászok elleni eljárások megindítása. Munkájukat jelentős mértékben segítik a csendőrségi szervek, de szabálysértésnek minősülő ügyben, rajtakapás esetén bármelyik vadőr jogosult a helyszínen eljárni. Az orvvadászokra általában több tízezer eurós pénzbüntetéseket szabnak ki, visszaesők esetében nem ritka a börtönbüntetés sem.

Ausztriában napjainkban nem jellemző a szegénységre visszavezethető orvvadászat. Az orvvadászat büntetőjogilag üldözendő cselekmény. Alapesetben pénzbírsággal vagy hat hónapig terjedő elzárással büntethető, de súlyos esetben három év, fegyverrel való fenyegetés esetén öt év börtön is kiszabható. A gyakorlatban túlnyomórészt pénzbírság a büntetés. Az esetek jó része felderítetlen marad.

Hollandiában, az utóbbi években ismét komolyan terjed az orvvadászat, tavaly közel négyezer ilyen incidenst jelentettek be. Komoly gond a tettesek felkutatása, a hatóságok nem rendelkeznek elegendő emberi erőforrással az orvvadászat megelőzéséhez vagy az elkövetők utáni nyomozáshoz. Az orvvadászok elleni fellépés elsősorban az erdőőrök feladata. Az orvvadászok három év börtönnel vagy jelentős pénzbírsággal sújthatók.

Romániában 3-tól 7 évig terjedő szabadságvesztést, vagy 1100-tól 5700 euróig terjedő pénzbírságot kockáztatnak az orvvadászok. A nemsokára hatályba lépő új büntetőtörvénykönyv enyhíti a büntetést: orvvadászatért legfeljebb ötéves börtön szabható ki, de csak súlyosbító körülmény esetén, például, ha védett állatot öltek meg. Tavaly az év első négy hónapjában 66 tetten ért orvvadászra 40 ezer eurónyi bírságot róttak ki. A vadászterületek privatizálása óta folyamatosan csökken az orvvadászat.

Szlovákiában az orvvadászatról és -halászatról szóló törvény e tevékenységeket 1993 óta kezeli bűncselekményként. 2001-ben törölték a szabályozás azon részét, amely szerint az ilyen tevékenység csak akkor bűncselekmény, ha az okozott kár meghaladta a minimálbér ötszörösét. A pénzbüntetés mellett 6 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztés róható ki az elkövetőkre, bűnszervezet esetében a felső határ 5 év, különösen nagy kár esetén 8 év.

Csehországban néhány év szabadságvesztés és magas pénzbüntetés is kiszabható az orvvadászokra. Két év börtönt is kaphat, aki engedély nélkül ejtett el vadat. Amennyiben az orvvadász 5 ezer koronán aluli kárt okoz, az még szabálysértés, de 5 ezer koronán felüli kár esetén már bűncselekmény, s a büntetések magasabbak. A cseh társadalom aránylag elnézően ítéli meg az orvvadászokat, de a hatóságok igyekeznek keményen fellépni ellenük.

Lengyelországban évente több millió zloty kárt okoznak az orvvadászok. Szakértők szerint a jelenséget nehéz felszámolni, mert nagy a társadalmi elfogadottsága, és csak jelképes szankciókkal jár. Általában bírsággal büntetik a vadorzókat, pedig a tetten ért orvvadászokra 5 év szabadságvesztés is kiszabható. Az állami erdészet szerint elsősorban a megélhetésért küzdők oroznak.

Oroszországban az orvvadászat jóvátehetetlen természeti károkat okoz, a Bajkál tavi természetvédelmi területen például drasztikusan csökkent a jávorszarvasok száma. Az idén jelentősen szigorítják az orvvadászat büntethetőségét. A jávorszarvas lelövéséért 40 ezer rubelt kell fizetni, a védett állatokra vadászókra akár 200 ezer rubeles büntetést is kiszabhatnak. Az orvvadászat bizonyos esetekben bűncselekmény és börtönbüntetéssel is sújtható.

Kínában a hatályos természetvédelmi törvény tiltja az engedély nélküli vadászatokat. Az állatvédelem megtalálható az erdészeti és a környezetvédelmi törvényben is. A büntetőtörvény az óriáspandákra vonatkozóan megállapítja: azok csempészése legkevesebb 10 év börtönnel és vagyonelkobzással jár, különleges esetben halálbüntetés is kiszabható.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×