eur:
389.61
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hogyan kaphat valaki kegyelmet?

Egyre több szervezet áll ki Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász mellett, és kéri a büntetésének enyhítését. Legutóbb 23 nőszervezet adott ki közös nyilatkozatot, és kezdett aláírásgyűjtésbe, a múlt héten pedig 50 civil szervezet fordult a köztársasági elnökhöz, hogy támogassák az otthonszülés támogatásáról ismertté vált ápoló kegyelmi kérvényét. Mi az eljárás?

Az egyéni kegyelmi eljárás menetét törvények szabályozzák, eszerint az ítélet jogerőre emelkedését követően a büntetés, a próbára bocsátás és a javítóintézeti nevelés elengedésére vagy mérséklésére, illetőleg a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítésre irányuló kérelmet az első fokon eljárt bíróságnál kell előterjeszteni.

Mivel a köztársasági elnök a kegyelmi ügyekben nem járhat el közvetlenül, a Köztársasági Elnöki Hivatalba küldött kérelmeket, amennyiben azok a szükséges adatokat tartalmazzák, a hivatal megküldi annak a hatóságnak, illetve bíróságnak, ahol a kérelmeket elő kellett volna terjeszteni.

A döntéshez szükséges adatokat tartalmazó iratokat, valamint a kegyelmi kérelmet a vádirat benyújtását megelőzően az eljáró hatóság a legfőbb ügyészhez, ha pedig a vádiratot már benyújtották, a bíróság a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez terjeszti fel.

A legtöbb kegyelmi kérvény 1991-ben érkezett, összesen 1641. Szintén Göncz Árpád elnökségéhez fűződik az egy éven belül legtöbb jóváhagyott egyéni kegyelem: 1990-ben, 307 esetben tettek engedményt a hatóságok. 1996-ban csökkent először 10 százalék alá a jóváhagyott kegyelmi kérvények aránya, de azóta is évente 700 és 1000 közötti kérelemmel fordulnak az államfőhöz. A Köztársasági Elnöki Hivatal adatai szerint Schmitt Pál 2010-es hivatalba lépése óta összesen 1439 ügyben kértek kegyelmet, ebből 22-t írt alá.

Az ügyészség tegnap nyújtotta be a vádiratot Geréb Ágnes ellen azokban az ügyekben, amelyek miatt több mint egy éve házi őrizetben van a szülész-nőgyógyász.

Geréb Ágnes ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt emeltek vádat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×