eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újabb vádelemésre számíthat Geréb Ágnes

Vádemelést javasol Geréb Ágnes ellen a rendőrség azokban az ügyekben, amelyek miatt jelenleg több mint egy éve házi őrizetben van a szülész-nőgyógyász.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője pénteken tájékoztatta az MTI-t, hogy a 2009-ben és 2010-ben történt otthonszülésekkel kapcsolatban indított nyomozás befejeződött. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a Budapesti II. és III. kerületi Ügyészségnek.

Az ügyészi döntés kialakítása folyamatban van - írta Skoda Gabriella.

A szóvivő korábbi közlése szerint a 2009. szeptember 3-án Tárnokon, a 2010. május 10-én Budapest II. kerületében, illetve a 2010. október 5-én Budapest XII. kerületében történt otthonszülésekkel kapcsolatban Geréb Ágnes ellen a BRFK Bűnügyi Főosztály Életvédelmi Osztályán gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt indítottak büntetőeljárást.

Geréb Ágnest 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt, majd 2010. december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, több mint egy éve házi őrizetben van.

Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője az MTI-nek korábban azt mondta: a szülész-nőgyógyászt kétrendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, egyrendbeli, szintén foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével, kuruzslás vétségével és - felbujtóként - közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják.

A Fővárosi Bíróság a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntetőügyben legutóbb december végén hosszabbította meg Geréb Ágnes házi őrizetét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb február 21-ig. A bíróság azzal indokolta döntését, hogy a szülész-nőgyógyász esetében továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye.

Az akkori végzésben azt írták, hogy a jelen ügy tárgyát képező valamennyi cselekmény egyrészt a szülész-nőgyógyász orvosi foglalkozás alóli eltiltás, másrészt a büntetőeljárási törvény hatálya alá esik. Mindezek alapján "megalapozottan feltehető", hogy a jelenleg is büntetőeljárás hatálya alatt álló gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb, hasonló jellegű, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el.

Geréb Ágnes szimpatizánsai többször szerveztek békés demonstrációt a szülész-nőgyógyász szabadon bocsátásáért. Pénteken a Fővárosi Ítélőtábla előtt is mintegy kétszázan gyűltek össze, ahol előzőleg másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték Geréb Ágnest, aki leghamarabb a kétharmad idő letöltését követően kerülhet feltételesen szabadlábra; ezen felül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától.

Pelle Andrea, Geréb Ágnes védője az ítélethirdetést követően a sajtónak elmondta: Geréb Ágnes kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×