eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Õrizetbe vették Szilvásy Györgyöt

Õrizetbe vették Szilvásy György korábbi titokminisztert - jelentette a Hír Tv. A televízió szerint Szilvásy a Gyorskocsi utcai fogdában töltötte az éjszakát. A hírt Gyurcsány Ferenc volt kormányfő a családra hivatkozva megerősítette blogjában.

Házkutatást tartottak nála, bevitték kihallgatásra, majd őrizetbe is vették Szilvásy György korábbi titkosszolgálatokat felügyelő minisztert - jelentette a Hír Tv. A televízió szerint a korábbi NBH-főigazgató, a kémkedéssel gyanúsított Galambos Lajos tett terhelő vallomást a volt miniszterre.

Az Origo megkereste Molnár Lajost, Galambos Lajos védőügyvédjét, hogy erősítse meg az információt, de az ügyvéd csak annyit mondott, hogy az ügy szigorúan titkos, és senki nem tehet nyilatkozatot. "Fogalmam sincs honnan veszik ezeket az értesüléseket" - tette hozzá.

Balogh Zoltán a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője az Origo megkeresésre csak annyit közölt, hogy mivel ez az információ nem tőlük származik, nem kommentálják. Az internetes portál próbálta utolérni a volt minisztert is, akinek mobiltelefonja kicsöngött, de a hívást senki nem vette fel.

Sebes Péter - aki az UD Zrt.-ügyben védi Szilvásyt - pénteken a televíziónak azt mondta: a házkutatásról a Hír Tv adásából értesült, részleteket nem tud, mert ebben az ügyben nem kapott védői megbízást.

Szilvásy őrizetbe vételének hírét megerősítette blogjában Gyurcsány Ferenc is. A volt kormányfő ezt írta: "Beszéltem Szilvásy családjával. Annyi világos, hogy Gyurit hajnalban őrizetbe vették, és államellenes bűncselekménnyel gyanúsítják. Gondolom kémkedéssel, mint korábbi beosztottját, Galambos Lajost."

Galambos őrizetben

Galambos Lajost pénteken helyezte házi őrizetbe a bíróság, az NBH volt vezetőjénél előbb vesztegetés miatt tartottak házkutatást, majd kémkedés miatt gyanúsították meg. A Magyar Nemzet szerint a Galambos elleni eljárás összefügghet az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyével.

A lap szombaton azt írta, hogy Galambost - aki a milliárdos vámcsalással vádolt alapítvány kuratóriumának tagja volt - egy fél éve zajló titkos nyomozás eredményeként gyanúsították meg, és az ügyben orosz érdekeltségű törvénytelen Mol-részvényügyletek is felmerültek.

Korábban viszont arról írt, hogy Földesi-Szabó László, az alapítvány kuratóriumának első fokon hét év börtönre ítélt elnöke tett olyan vallomásokat az elmúlt napokban, amelyek kapcsolódhatnak a Galambos elleni eljáráshoz.

Az MSZP kiáll Szilvásy mellett

Az MSZP kiáll Szilvásy György mellett, hisz az ártatlanságában, és szolidaritását fejezi ki a volt titokminiszterrel - mondta Mesterházy Attila.

A pártelnök a választmány szombati ülése után kijelentette: az MSZP, ahogy eddig, továbbra is kiáll azok mellett, akikkel szemben "politikai leszámolást indított a Fidesz-kormány". Mint mondta, kíváncsiak arra, hogy Szilvásy Györgyöt mivel gyanúsítja az ügyészség.

Arra a kérdésre, hogy Szilvásy György őrizetbe vétele mögött politikai motivációt sejt-e, Mesterházy Attila úgy felelt: "erős az az érzésünk, hogy a miniszterelnök tudatos politikai hajtóvadászatot folytat".

Kifejtette: Orbán Viktor korábban állítólag arra utalt, hogy csak érjen véget az európai uniós elnökség, és a kormány belefoghat az elszámoltatásba. "Július 2-a van, lejárt a soros elnökségünk, és úgy tűnik, hogy miniszterelnök úr ezt az ígéretét betartja" - jegyezte meg Mesterházy Attila, kiemelve, hogy véleménye szerint ezzel "a politikai játékkal" a kormány a megszorító intézkedésekről akarja elterelni a figyelmet.

A kérdésre, hogy Szilvásy György tagja-e az MSZP-nek, Mesterházy Attila igennel válaszolt, hozzáfűzve, hogy párttisztséget nem viselt, csak kormányzati szerepet vállalt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×