eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Halálbüntetéssel sújthajták a becsületgyilkosságok elkövetőit

Halálbüntetés kiszabását sürgeti az indiai legfelsőbb bíróság az úgynevezett "becsületgyilkosságok" elkövetőire. Indiában csak a legritkább esetben sújtják halálbüntetéssel a törvénysértőket, és becsületgyilkosságért, mint minden egyéb szándékból elkövetett emberölés esetén, csak életfogytiglani börtönbüntetés jár.

A legfőbb bírósági szerv figyelmeztetett: annak, aki ilyen "barbár cselekedet" végrehajtására készül, "tudomására kell hozni, hogy akasztófa vár rá".

Markandeja Katju és Gyan Szudha Misra bírók szerint a becsületgyilkosság főbenjáró bűn, így halállal büntethető. "Itt az ideje, hogy kiirtsuk ezt a barbár és középkori gyakorlatot, amely szégyenfolt nemzetünkön. El kell rettenteni az embereket az ilyen vérlázító és civilizálatlan viselkedéstől" - mondták a szakemberek, akik azzal a fellebbezéssel kapcsolatban foglaltak állást, amelyet egy férfi nyújtott be, miután életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, mert megölte lányát az unokatestvérével folytatott viszonya miatt.

"Amennyiben valakinek nem tetszik a lánya vagy fia viselkedése, az, hogy kivel, milyen kasztba tartozóval köti össze életét, legfeljebb annyit tehet, hogy megszakítja vele a kapcsolatot, de semmi esetre sem gyakorolhat erőszakos önbíráskodást" - szerepelt az indoklásban, amelynek alapján a férfi fellebbezését a bíróság elutasította.

Bár a kontinensnyi országban semmilyen hivatalos adatot nem tesznek közzé az ilyen jellegű bűncselekményekről, egy 2010-ben kiadott független jelentés szerint egyedül az ország három északi államában - Harijána, Pandzsáb és Uttar Prades - évente 900 becsületgyilkosságot követnek el.

Halálra köveztek egy fiatal párt

Múlt héten nyolc személyt vett őrizetbe a rendőrség, akiket azzal gyanúsítanak, hogy halálra köveztek egy fiatal párt pusztán azért, mert eltérő kasztbeli hovatartozásuk ellenére összeházasodtak.

A 20 év körüli Radzsiv Verma és Renu Pal nem kaptak szülői belegyezést ahhoz, hogy hivatalosan is összekössék az életüket, ezért megszöktek otthonukból, az Uttar Prades állambeli Nagla Khuruból, majd egy nap múlva már házaspárként tértek oda vissza. A faluban azonban a lány családjának vezetésével összegyűlt feldühödött tömeg várt rájuk, és a hagyományok felrúgása miatt halálra kövezte őket.

A rendőrség egyik illetékese "szégyenletesnek" nevezte a történteket és azt a tényt, hogy a modern kori társadalomban emberek az idejétmúlt szociális normákba kapaszkodva és a kasztrendszerre hivatkozva akadályozzák meg két fiatal szerelmét.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×