eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Raffael Sándor bemutatta, hogyan szúrta meg Cozmát

A Cozma-gyilkosság elsőrendű vádlottja, Raffael Sándor csütörtökön a Veszprém Megyei Bíróságon bemutatta, hogyan szúrt meg egy csíkos pólós embert 2009. február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokál előtt.

A vádlott kezéről erre az időre levették a bilincset. Raffael Sándor azt vallotta, hogy a jobb lábával nagy terpeszbe lépve, bal kezében a kést tartva előrehajolt és "teljesen rogyasztott" testhelyzetben alulról fölfelé nagy erejű szúró mozdulatot tett az eléje "berobbanó" csíkos pólós férfi felé. Hozzátette, hogy a fejét fel sem emelte, lefelé nézett. Arra emlékezett, hogy látott összerogyni egy alakot, akit körülbelül másfél méteres magasságban találhatott el a késsel.

A csütörtökön meghallgatott orvos szakértők igazolták ezt a magasságot és a szúrás irányát is. Mint mondták, Marian Cozma szívének körülbelül 155 centiméter magasságban kellett lennie, tehát a sportoló is "rogyasztott, legörnyedt pozícióban" volt. A szúrás a mellkason a 6-os és a 7-es borda között hatolt be és alulról fölfelé irányult, a "szúrt csatorna" - amely szinte kettévágta a szívet - 18 centis volt.

Raffael Sándor megjegyezte: nála 10 centiméter pengehosszúságú kés volt, amellyel szerinte nem lehet 18 centis szúrt csatornát okozni a mellkason.

Petkovics Tamás főorvos, igazságügyi orvos szakértő szerint létrehozható 10-12 centiméter pengehosszúságú késsel is 18 centis szúrt csatorna, ugyanis a mellkaskompresszió esetén (összehúzódás, kitágulás) akár 3-5 centivel is hosszabb lehet a szúrt csatorna, mint a kés hossza. (A bűncselekmény során használt kés -, amely a gyilkosság egyik legfontosabb tárgyi bizonyítéka lenne - nincs meg, így nincs információ annak a tényleges hosszúságáról.)

Az orvos szakértő kitért arra is, hogy Marian Cozma szemzúgának és homlokának a sérülései "nagy erőbehatástól" keletkeztek, ezeket okozhatta az is, hogy egy székkel lesújtottak a sportolóra.

Sztojka Iván harmadrendű vádlott kérésére a tárgyaláson lejátszották az egyik veszprémi nagyáruház videokamerájának felvételét. Ez a gyilkosság napján, 2009. február 8-án délben készült, a felvételen Sztojka Iván látható egy nővel vásárlás közben. A harmadrendű vádlott ezzel azt kívánta bizonyítani, hogy neki nem volt félnivalója, mert nem vett részt az emberölés bűntettében, nem volt oka bujkálásra; sőt két nap múlva önként jelentkezett a rendőrségen.

Pénteken a bíróság az igazságügyi pszichiáter szakértő véleményét hallgatja meg.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×