INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

Súlyos börtönbüntetést kér az ügyész az amerikai CIA ügynökök olasz perében

InfoRádió / MTI

Súlyos, 10 és 13 év közötti börtönbüntetést kért egy olasz ügyész szerdán 26 amerikaira, túlnyomó többségükben CIA-ügynökökre, akiket emberrablással vádolnak.

Az illetők - egy kivételével az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei - olasz területen, a terrorizmus elleni harc keretében rabolták el 2003-ban Abu Omar imámot, egy egyiptomi muszlim radikálist. A papot visszavitték hazájába, ahol saját elmondása szerint négy évet töltött börtönben, megkínozták, majd vádemelés nélkül szabadon bocsátották.

Ez a milánói az első per Európában, amelynek középpontjában az Egyesült Államok vitatott terrorizmusellenes eljárása áll. A CIA a világ minden táján igyekezett elfogni a terrorizmussal gyanúsított személyeket, majd az emberi jogokat védő törvényi korlátozások kijátszása céljával harmadik országokba szállította őket, ahol vallatás közben gyakran kínzást is alkalmaztak.

Armando Spataro ügyész 13 év kiszabását kérte Jeff Castellire, aki a CIA római főnöke volt és 12 évet Robert Seldon Ladyre, aki a milánói részleget vezette, továbbá Sabrina De Sousára, aki annak idején a római követségen dolgozott és a vád szerint Lady főnöke volt.

Az ügyész az olasz katonai hírszerzés egykori főnöke, Nicolo Pollari ellen is 13 év szabadságvesztést kért, az emberrablásban tanúsított együttműködéséért. Ítélet az év végén várható.

Az amerikai gyanúsítottak ellen a távollétükben folyik az eljárás, az olasz hatóságok szökésben lévőkként kezelik őket. A CIA nem hajlandó kommentárra. Az imám Egyiptomban tartózkodik, a bíróság nem hallgatja meg.

A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018