INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

migráció

embercsempész

ügyészség

Embercsempész bűnbandát irányított a magyar házaspár

InfoRádió

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat tizenhat személlyel, köztük egy Németországban élő magyar házaspárral szemben, akik 2015 januárja és szeptembere között sofőröket szerződtetve, mintegy 152 alkalommal legkevesebb 400 migránst juttattak Magyarországról az unió további országaiba - számolt be a Veszprém megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a Németországban élő, de hosszabb időszakokat a Veszprémhez közeli Márkón is eltöltő házaspár Németországban személyszállítással foglalkozó céget alapított. 2015 elején elhatározták, hogy a kialakuló migrációs hullámot kihasználva sofőröket toboroznak, és harmadik országbeli illegális bevándorlók Budapestről Németországba szállításával tesznek szert nagyobb jövedelemre.

Tervük megvalósítása érdekében a házaspár megállapodott az ügy Magyarországon élő, szenegáli állampolgár vádlottjával, hogy a férfi a Németországba tartó migránsok, míg a két magyar elkövető a sofőrök, s így az utazás szervezését végzi.

A házaspár az interneten keresett gépkocsivezetőket, akiknek bejelentett németországi állást ígértek azzal, hogy a próbaidő alatt saját autójukat kell használniuk. A legális tevékenység látszatát keltve a sofőröknek különböző nyomtatványokat, szerződéseket is küldtek.

A sofőröket a férj utasításai szerint közvetlenül az asszony irányította, adta meg az úticélt, hol kell felvenniük az utasokat, kinek a nevére és mekkora összeget kell a viteldíjból átutalniuk. A menekülteket többször a szenegáli férfi kísérte a sofőrökhöz, és adta át nekik a legális utak árának többszörösét kitevő pénzösszegeket.

A menekülteket a sofőröknek Németországba, néhányszor Csehországba, illetve előfordult, hogy Ausztriába kellett vinniük,

majd vasútállomásokon vagy más forgalmas helyeken tették ki őket.

A tizenhárom megvádolt gépkocsivezető a körülmények alapján tudta, hogy migránsok illegális külföldre juttatásával szervezetten foglalkozó csoport tevékenységében működik közre.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018