eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Embercsempész bűnbandát irányított a magyar házaspár

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat tizenhat személlyel, köztük egy Németországban élő magyar házaspárral szemben, akik 2015 januárja és szeptembere között sofőröket szerződtetve, mintegy 152 alkalommal legkevesebb 400 migránst juttattak Magyarországról az unió további országaiba - számolt be a Veszprém megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a Németországban élő, de hosszabb időszakokat a Veszprémhez közeli Márkón is eltöltő házaspár Németországban személyszállítással foglalkozó céget alapított. 2015 elején elhatározták, hogy a kialakuló migrációs hullámot kihasználva sofőröket toboroznak, és harmadik országbeli illegális bevándorlók Budapestről Németországba szállításával tesznek szert nagyobb jövedelemre.

Tervük megvalósítása érdekében a házaspár megállapodott az ügy Magyarországon élő, szenegáli állampolgár vádlottjával, hogy a férfi a Németországba tartó migránsok, míg a két magyar elkövető a sofőrök, s így az utazás szervezését végzi.

A házaspár az interneten keresett gépkocsivezetőket, akiknek bejelentett németországi állást ígértek azzal, hogy a próbaidő alatt saját autójukat kell használniuk. A legális tevékenység látszatát keltve a sofőröknek különböző nyomtatványokat, szerződéseket is küldtek.

A sofőröket a férj utasításai szerint közvetlenül az asszony irányította, adta meg az úticélt, hol kell felvenniük az utasokat, kinek a nevére és mekkora összeget kell a viteldíjból átutalniuk. A menekülteket többször a szenegáli férfi kísérte a sofőrökhöz, és adta át nekik a legális utak árának többszörösét kitevő pénzösszegeket.

A menekülteket a sofőröknek Németországba, néhányszor Csehországba, illetve előfordult, hogy Ausztriába kellett vinniük,

majd vasútállomásokon vagy más forgalmas helyeken tették ki őket.

A tizenhárom megvádolt gépkocsivezető a körülmények alapján tudta, hogy migránsok illegális külföldre juttatásával szervezetten foglalkozó csoport tevékenységében működik közre.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×