INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

mozi

himnusz

india

hazafiasság

Érdekes módját választották a hazafiasságra nevelésnek

InfoRádió / MTI

Ezentúl minden filmvetítés előtt le kell játszani az ország nemzeti himnuszát az indiai mozikban, és a közönségnek tisztelettel kell végighallgatnia a szerzeményt - döntött szerdán az indiai legfelsőbb bíróság, amely ezzel az intézkedéssel igyekszik hazafiasságra nevelni az állampolgárokat.

"India nemzeti himnuszának minden filmvetítés előtt el kell hangoznia a filmszínházak termeiben és a nemzeti lobogó képének is meg kell jelennie a vetítővásznon" - közölte a bíróság.

Mint hozzátette: "Az állampolgároknak tisztelniük kell a nemzeti himnuszt és a zászlót. Amikor a himnusz felcsendül, mindannyiunknak kötelessége tiszteletet tanúsítani. Mindez segít elkötelezett hazafiasságot és erős nemzettudatot nevelni az állampolgárokba".

A bíróság hangsúlyozta továbbá, hogy az ország himnuszát nem lehet kereskedelmi célokra használni vagy feldolgozni.

India nemzeti himnuszát, a Dzsana-gana-manát, Rabindranath Tagore Nobel-díjas bengáli nyelvű indiai író, költő írta és a zenéjét is ő komponálta. A szerzeményt India függetlenné válása után, 1950-ben fogadták el hivatalosan az ország himnuszává.

A dal előadása 52 másodpercig tart, de az első és utolsó sorokat tartalmazó rövidebb - nagyjából 20 másodperces - verziót is gyakran éneklik.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018