eur:
394.46
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Eladó Marilyn Monroe ikonikus ruhája

Elárverezik idén ősszel azt a testszínű, kristálygyöngyökkel és flitterekkel díszített estélyit, amelyben Marilyn Monroe annak idején elénekelte a Boldog születésnapot című dalt John F. Kennedy amerikai elnöknek.

A november 17-i aukciót szervező Julien's Auctions szerint a legendás ruha leütési ára akár a 2-3 millió dollárt (548-823 millió forintot) is elérheti a Los Angeles-i liciten.

Monroe 1962. május 19-én, az elnök 45. születésnapjára a Madison Square Gardenbe rendezett ünnepségre vette fel a Jean Louis tervezte öltözéket. A selyemszövet ruhát gyakorlatilag rávarrták a hollywoodi legenda testére. A filmdíva kevesebb mint három hónappal az ünnepség után halt meg, 36 éves korában.

A ruhát 17 évvel ezelőtt árverezték el először, amikor a néhai Martin Zweig vásárolta meg a Christie's aukcióján 1,26 millió dollárért, ez máig a legmagasabb árverésen kifizetett összeg egy Monroe-ruháért.

A pénzügyi szakember egy klimatizált vitrinben, egy Monroe vonalait idéző próbabábun őrizte a ruhát New York-i luxuslakásában. Az estélyit Zweig hagyatékának kezelője bocsátotta árverésre.

A legendás ruha csupán egyike annak a mintegy 1300, Monroe-hoz kötődő tételnek, amely terítékre kerül a Julien's Auctions háromnapos árverésén. A tárgyak egy része a brit David Gainsborough Roberts gyűjteményéből származik. Gainsborough Roberts 1991-ben kezdett Monroe-hoz és más hírességekhez kötődő emléktárgyakat vásárolni. Jelenleg ő rendelkezik a néhai filmdíva és szexszimbólum filmes jelmezeinek legnagyobb gyűjteményével.

Az aukció legizgalmasabb tételei közé tartozik az a fekete és testszínű áttetsző koktélruha, amelyet a díva a Van, aki forrón szereti (1959) című film egyik jelentében viselt és ugyancsak ádáz licitharc várható a Páratlan biznisz a színházi biznisz (1954) című musical ezüst és fehér gyöngyökkel kirakott ruhájáért.

Az aukciót megelőzően a Happy Birthday Mr. President-ruhát New Jersey-ben és - most először az Egyesült Államok határain kívül - az írországi Newbridge-ben is kiállítják.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×