INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

állatok

india

tigris

Elpusztult India kedvence

InfoRádió / MTI

Húszévesen elpusztult Machli, India leghíresebb és legtöbbet fotózott tigrise, vélhetően fajának legidősebb vadon élő példánya, számos dokumentumfilm és könyv hőse.

A nőstény nagymacska a látogatók kedvence volt a radzsasztáni Ranthambore Nemzeti Parkban, mert mindig nagyon higgadtan viselkedett és szívesen pózolt a kamerák előtt. Hosszú élete során Machli 12 utódot hozott világra, a nemzeti parkban élő tigrisek fele jelenleg az ő ivadéka.

Anyakirálynőnek és A tavak hölgyének is nevezték fenséges járása és az élővizek közelségének kedvelése miatt. Halat jelentő hindi neve is a tavakhoz és folyókhoz vonzódására utal. Világhírű kamerákkal is megörökített hősies és győztes küzdelme egy négyméteres krokodillal.

Machli az utóbbi években egyre veszített életerejéből, apránként valamennyi foga kihullott, már alig evett, és néhány napja félholtan bukkantak rá a nemzeti park szélén. Az orvosok és gondozók minden kísérlete a talpra állítására eredménytelen maradt, és az állat csütörtökön kimúlt. Halálának hírére rajongóinak tömegein kívül Radzsasztán állam miniszterelnöke is gyászát fejezte ki.

Szakértők szerint az indiaiak kedvenc tigrisének hosszú élete önmagában is kivételes teljesítmény, mivel a királytigrisek ritkán élnek tovább 12-13 évnél.

Néhány hónapon belül India már második népszerű tigrisét veszítette el. A nyugati Mahárástra államban már négy hónapja keresik nagy erőkkel a Jai nevű hétéves tigrist, amely áprilisban tűnt el az Umred Karhandla rezervátumból.

A hím nagymacska indiaiak milliónak a szívébe lopta be magát három éve, amikor sok-sok kilométert vándorolt falvakon, folyókon és veszélyes országutakon át egy új társat keresve.

Indiában 2200 tigris él, a világ tigrisállományának 70 százaléka.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018