eur:
393.09
usd:
366.48
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Sem egybe-, sem különírva nem adható név a Máricsúj

Frissítette listáját a Magyar Tudományos Akadémia: már több, mint 3700 névből választhatnak a szülők, amikor elnevezik gyermeküket. A Sárma és a Frangipáni is felkerült a listára, de az egyik mexikói sorozatban szereplő Máricsújt továbbra sem kaphatja magyar gyermek - mondta az InfoRádióban Rácz Judit, az MTA tudományos munkatársa.

"Ha egyetlenegy ember kéri és adható a név, akkor fölkerül a listára, ha viszont nem lehet név, hiába is kérik több ezren, akkor nem lesz a listán. Olyan volt, és most is van egy ilyen ügyünk, hogy próbál az illető aláírásokat gyűjteni neves személyiségektől, de ha nem lehet név, minket ez nem szokott meghatni" - jelezte.

Rácz Judit hozzátette, hogy vannak a listára kerülő, de megdöbbentő esetek, ilyenek például a most már egyre gyakoribb növény- és virágnevek.

"Ennek hagyománya van a névkultúrában, nemcsak a magyarban, hanem máshol is. Ibolya, Tulipán, Viola is lehet női név, nemrég került föl a listába a Sárma a pici, fehér virág után és a Frangipáni, amely elég furcsán hangzik, de mivel virágnév, felkerült a listára" - fejtette ki.

"Tart még a szappanoperák, sorozatok neveinek divatja, a rengeteg csatornát azonban mi már nehezen követjük. Azt vesszük észre, hogy egyre több a török sorozat és az abban szereplő neveket gyakran kérik a szülők. Az Isaura már nem divat, de nemrég kérték a Mári Csújt, ez az egyik mexikói szappanoperában szereplő név nem adható, mert így, külön szerette volna írni az illető, igaz, akkor sem kapta volna meg az engedélyt, ha egyben kéri" - tette hozzá az MTA tudományos munkatársa.

Hanganyag: Boros Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×