eur:
386.78
usd:
358.21
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Nézze meg Putyint és Medvegyevet teniszruhában!

Dmitrij Medvegyev elnököt és Vlagyimir Putyin kormányfőt teniszszerelésben ábrázoló plakátok jelentek meg hétfőre virradó éjszaka a moszkvai CUM áruház környékén, s ez nagy felháborodást váltott ki kormánykörökben.

Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára egyenesen huliganizmusnak minősítette az ábrázolást, leszögezve, hogy hasonlóra senki nem kért engedélyt, és azt mondta: azon lesz, hogy ezek a képek eltűnjenek. És hétfő estére valóban eltűntek.

A CUM tulajdonosainak szóvivője sietett közölni, hogy a plakátokat nem az áruház rendelte és nem is járult hozzá kiragasztásukhoz.

A plakátokon Medvegyev pólóban és térdig érő sortban, teniszütővel a kezében, Putyin ütő nélkül, de pólója felett hagyományos kötött mellényben látható. Mindkettejük pólóján, illetve mellényén babérkoszorúban lévő M illetve P szerepel latin betűkkel. A Cum közismert logója mellett az "Új kollekció, tavasz/nyár 2011" felirat látható, és egy internet-cím: "monolog.tv".

A megadott címen a plakát és néhány karikatúra látható, utóbbiak többek között Moamer el-Kadhafi líbiai vezetőt ábrázolják, Nyikita Mihalkov filmrendezőt a gonosz képében mutatják. Az egyik karikatúra az alkotót ábrázolja, s mellette a kis boríték, amely jelzi, hogy a szerzővel itt lehet kapcsolatba lépni.

Az anonimitását őrizni kívánó művész a BBC brit műsorszolgáltató orosz honlapjának kérdésére azt írta: mindez utcai művészet, amely azt fejezi ki, hogy ő hogyan látja a világot. A CUM-plakátok esetében arról van szó, hogy az ország két legismertebb embere nagyon távol áll a divat és a show-biznisz világától, noha mindannyian fogyasztói társadalomban élünk. Leggyakrabban mindkettejüket teljesen begombolkozva látjuk, én pedig divatos, laza embereknek akartam őket bemutatni, akik követik a divatot és aktív életet élnek. "Nagy terveim vannak: az szeretném elérni, hogy a jövő felé haladjunk tudatunkban, és felfogásunkban a lehető legnagyobb mértékig hasonlóvá váljunk Európához" - írta.

A CUM-nak már voltak problémái plakátokkal máskor is. 2007-ben, a tanév kezdete előtt hatalmas reklámok jelentek meg, amelyeken egy kislány divattervezők drága holmijait követelte, azzal a felirattal, "Aki nem Pradát visel, az rossz!" Az általános felháborodás nyomán a plakátokat leszedték, és a versenyhivatal jogsértés címén megbírságolta az áruházat.

A Moszkva belvárosában, közvetlenül a Nagyszínház mellett lévő CUM sok tekintetben hasonlít a híres, hatalmas és nagyon drága londoni Harrods áruházra, csak sokak szerint nagyobb és jóval drágább.

Címlapról ajánljuk

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×