INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Polanski francia lapokat perel magánszférájának megsértése címén

InfoRádió / MTI
Valóságos támadást indított a francia média ellen a párizsi bíróságon svájci házi őrizetéből Roman Polanski: ügyvédjei három olyan magazin ellen nyújtottak be magánélet megsértése miatti kártérítési kérelmet, amelyek a filmrendezőről és családjáról az elmúlt hetekben paparazzók által készített fotókat közöltek.

A Journal du Dimanche (JDD), a VSD és a Voici elleni keresetet vizsgáló bíró, Anne-Marie Sauteraud közölte, hogy január 19-én dönt a kérelem ügyében. A Le Parisien című napilap által publikált fotók miatt múlt héten indított perben egy másik párizsi bíró, Joel Boyer várhatóan pénteken hozza meg ítéletét.

Az ominózus képeket Polanski szabadlábra helyezésekor közölték a francia lapok. A fotókon a filmrendező feleségével, Emmanuelle Seigner színésznővel és két gyermekükkel látható gstaadi házában, ahol házi őrizetben várja a svájci hatóságoknak az Egyesült Államokba történő kiadatására vonatkozó döntését.

"Csak azon fotók miatt kezdeményeztünk eljárást, amelyek tényleg sértik a magánélethez fűződő jogokat" - mondta a keddi tárgyaláson Marion Grégoire ügyvéd. Elmondása szerint a "Polanski családot üldözik a fotósok". "Az információhoz való hozzáférés joga nem valósulhat meg bármilyen eszköz által" - hangsúlyozta a filmrendező ügyvédje.

A VSD ellen 55 ezer eurós kártérítési per indult egy teljes sorozat miatt, a Voici-tól és a JDD-tól viszont csak 10-10 ezer eurót követel Polanski, mert ez utóbbi lapok csak egyetlen "sértő" fotót közöltek.

José Garcia, a VSD ügyvédje elutasította a család vádjait. "A képek közterületen készültek, és a család egymásra találását ábrázolják" - mondta az ügyvéd. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Polanski-gyerekek arcát szándékosan kitakarta a lap.

A 76 esztendős Oscar-díjas filmest tavaly szeptemberben tartóztatták le Zürichben nemzetközi elfogatóparancs alapján. Az Egyesült Államok kérte a kiadatását, mert Polanski három évtizeddel ezelőtt megszökött az amerikai igazságszolgáltatás elől, amely liliomtiprásért akarta felelősségre vonni.

A rendezőre a harminc évvel ezelőtt elkövetett bűncselekmény miatt két év börtön várhat egy kaliforniai fegyintézetben. Polanski annak idején egy 13 éves lányt kábított el és rontott meg, tettét akkor vádalku keretében el is ismerte.

A rendező két hónapot töltött egy zürichi börtönben, majd december 4-én tetemes óvadék fejében házi őrizetbe kerülhetett.

A címlapról ajánljuk