INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Ritka fotók Fidel Castróról és élettársáról

InfoRádió / MTI
Fidel Castro kubai vezetőt élettársa társaságában megörökítő, rendkívül ritkának minősülő fotók kerültek nyilvánosságra kubai és nicaraguai internetes portálokon.

A 13 színes felvétel 2009 áprilisában és decemberében készült Havannában, és némelyiken látható Dalia Soto del Valle, aki 1960 óta Fidel élettársa. A nicaraguai államelnökség honlapjára a hét elején feltett képeken az aláírás szerint Fidel Castro látható élettársa, Dalia, illetve Daniel Ortega nicaraguai elnök és felesége, Rosario Murillo mellett.

A Cubadebate.cu hivatalos kubai honlap ugyancsak tucatnyi fotót közölt a 83 éves Fidel Castro rezidenciáján lezajlott találkozókról, ám nem említi Castro élettársát, akitől a kubai vezetőnek öt fia született. Fidel mindig kerülte magánéletének feltárását, és nagyon ritkák az olyan fotók, amelyek Dalia Soto del Valle társaságában örökítik meg.

A "lider maximót" egy államtitokként kezelt betegség 2006 júliusában arra kényszerített, hogy átadja a hatalmat öccsének, Raulnak. Azóta nem mutatkozik a nyilvánosság előtt.

A felvételek egy része Fidelt állva örökítette meg, másokon egy kerekes székben ülve látható, amint egy kis asztalon jegyzetel. Egyes fotókon Raul Castro kubai elnök, Fidel öccse is jelen van.

Három fotó decemberben készült Havannában, a térség "antiimperialista" országainak legutóbbi csúcstalálkozója alkalmából, amikor Fidel Castro váratlan látogatást tett a nicaraguai elnöknél abban a házban, amelyben Ortegát családjával együtt szállásolták el.

Fidel a kubai válogatott melegítőjében látható, Dalia Soto de Valle a maga részéről sportöltözéket visel.

A címlapról ajánljuk