eur:
394.24
usd:
370.36
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

"Inkább akasszanak fel"

Inkább akasszák fel, hogy ne istennel kelljen szembenéznie - mondja a mumbai terrortámadás egyik résztvevője. A pakisztáni férfi bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt.

Egyelőre nem fogadta el Mohammed Adzsmal Amir Iman, az egyetlen életben maradt támadó beismerő vallomását az ügyet tárgyaló indiai bíróság. A testületet meglepte, hogy a 21 éves férfi bűnösnek vallotta magát, ő azonban azt állítja: inkább a földi igazságszolgáltatásra bízza magát, minthogy istennel kelljen szembenéznie.

"Bármit is tettem, ebben a világban tettem, így jobb, ha ebben a világban büntetnek meg érte. Jobb, mintha isten vonna felelősségre" - mondta a Kaszab (mészáros) ragadványnevű férfi, akinek vallomása alátámasztotta az indiaiak gyanúját, miszerint a szomszédos Pakisztán áll a jól megtervezett támadás mögött. "Nem zavar, ha emiatt felakasztanak, nem várok kegyelmet a bíróságtól" - tette hozzá.

Kaszab azt állítja, hogy egyike volt azoknak, akik a tömegbe lőttek a mumbai főpályaudvaron, elmagyarázta, hogyan működnek a pakisztáni kiképzőközpontok, és elárulta három társa nevét is.

Az indiai főügyész a tárgyalás szerdai napján mégis szabályosan szétcincálta Kaszab vallomását, amely szerinte nem teljes és nem is pontos. Úgy véli, a férfi megpróbálja kisebbíteni felelősségét, igyekszik elkerülni a halálbüntetést, és védeni akarja a pakisztáni összeesküvőket.

A férfi februárban már vallomást tett a bíróság előtt, amikor még arról beszélt: azért akart részt venni az indiai támadásban, hogy segítse a Kasmír elszakadásáért harcoló muzulmán milíciákat. Akkori mondatait azonban már visszavonta Kaszab, arra hivatkozva: fizikai kényszerrel vették rá, hogy beszéljen.

Az egyetlen életben maradt támadó eredetileg ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott 86 vádpontban.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×