eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Mi köze a repülésnek az új típusú influenzához?

A repülési útvonalak nyomán terjedt el az új típusú influenza - állapították meg kanadai kutatók. A betegség ott terjed el először és a leggyorsabban, ahová tavaly márciusban és áprilisban a Mexikóból érkező légi utasok 80 százaléka repült: az Egyesült Államokban és Kanadában.

Az új típusú influenzavírus idén tavasszal az Egyesült Államokban és Kanadában terjedt a leggyorsabban, éppen ott, ahová Mexikóból a legtöbben érkeztek 2007 és 2008 azonos időszakában. Mivel az utazási szokások valószínűleg nem változtak sokat egyetlen év alatt, az egybeesés nem lehet véletlen - állapították meg a torontói Szent Mihály Kórház munkatársai, akik kutatásukhoz a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség adatait használták fel.

Tavaly márciusban és áprilisban összesen 2,35 millióan repültek Mexikóból 164 ország 1018 városába. A legtöbben Los Angelesben és New Yorkban landoltak, de sokan utaztak a kanadai Torontóba is.

Az első két esetet áprilisban, Kaliforniában regisztrálták, de a vizsgálatok kimutatták, hogy a betegség előbb Mexikóban ütötte fel a fejét. Mire a kutatóknak sikerült azonosítaniuk a vírust, az amerikai illetékesek úgy értékelték: a kór már túlságosan elterjedt ahhoz, hogy megállítsák. Sok országban mégis próbáltak megelőző lépéseket tenni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ebben a hónapban mégis világjárvánnyá minősítette az új típusú influenzát

Hányan betegek valójában?

A H1N1, azaz az új típusú influenzavírus a WHO jelentése szerint eddig 70.893 megbetegedést, és 311 ember halálát okozta, bár amerikai egészségügyi szakértők a múlt héten arról beszéltek: csak az Egyesült Államokban közel egymillióan betegedtek meg. Irakban, Litvániában, Monacóban és Nepálban hétfőn jelentették az első eseteket.

A kanadai kutatók munkája - az utazási szokások és a kórokozók terjedési mintájának összehasonlítása - a következőkben segíthet akár előre jelezni, hogy elsősorban mely országokban, városokban kell fertőzésveszélytől tartani egy-egy új betegség megjelenésének esetén, így hamarabb megkezdődhet a felkészülés is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×