eur:
385.51
usd:
354.32
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Másképp vétkeznek a nők és a férfiak - modern bűnlajstrom

A nők büszkébbek, mint a férfiak, akik viszont kéjvágyóbbak - derül ki a Vatikán új jelentéséből, amely szerint a két nem képviselői más-más módon vétkeznek.

A nők leggyakrabban a kevélység, a férfiak pedig a bujaság bűnébe esnek egy katolikus tanulmány szerint, amely a 95 esztendős jezsuita szerzetes, Roberto Busa gyónásokra épülő jegyzetein alapul.

"A férfiak és a nők más-más módon vétkeznek. Ha a bűnöket abból a szempontból vizsgáljuk, hogy milyen nehézségeket okoznak, kiderül, hogy a férfiak másféle tapasztalatokat szereznek, mint a nők" - írta a jelentésről szóló, a Vatikán hivatalos lapjában megjelent kommentárjában a pápa személyi teológusa, Wojciech Giertych.

Giertych szerint a férfiak a bujaság bűnének tudnak a legkevésbé ellenállni, amit a torkosság, a restség, a harag, a kevélység, az irigység és a fösvénység követ. A nőknél más a sorrend: nálunk a leggyakoribb a kevélység, majd következik az irigység, a harag, a bujaság, a torkosság, a fösvénység és a restség.

Új főbűnök

A katolikusoknak - elvben - évente legalább egyszer meg kell gyónniuk bűneiket, a pap pedig Isten nevében feloldozza őket. Az egyház katekizmusa szerint ugyanakkor azok lelke, akik halálos bűnben halnak meg, azonnal a pokolra száll.

A hagyomány szerint a hét főbűn a kevélység, a fösvénység, a bujaság, az irigység, a torkosság, a harag és a jóra való restség, ám az Apostoli Penitenciária, a Vatikán a vétkezőkre kirovandó penitenciákról és a bűnbocsánati búcsúról döntő intézménye tavaly összeállította a modern főbűnök listáját.

Ide tartozik a génmanipuláció, az embereken végzett kísérletek, a környezetszennyezés, az illegális szerek használata és kereskedelme, a szegénységet okozó társadalmi igazságtalanság és a pénz hajszolása.

Tavaly a pápa, aki a hírek szerint hetente egyszer gyón, aggódva beszélt arról, hogy egyre kevesebben vallják meg bűneiket: egy, a közelmúltban készült kutatás szerint a katolikusoknak csupán harmada tartja ezt szükségesnek.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×